„Дупница помни…” разказва с банери по спирките за делата и живота на Хр. Павлович, Невена Коканова и бащата на ксерокса Георги Наджаков

Filed under: Дупница |

Кметът Методи Чимев: Идеята се роди спонтанно, искаме младите хора да се запознаят с историята на родния си град

07-01  2 preview 

Снимки на исторически личности, свързани с Дупница, ще красят автобусните спирки в града. Кампанията под наслов „Дупница помни…“ стартира в събота, когато ще започне монтирането на информационни банери по спирките на града, съобщиха от пресцентъра на общината. Банерите ще разказват за делата на личности, свързани с историята на града на Дупница.

07-01 6 preview

Информацията е обработена от Исторически музей – Дупница, откъдето са осигурени и фотографиите. „Идеята ни се роди спонтанно. Неведнъж сме си говорили, че младите хора най-вече не познават историята на родния си град. Още по-малко и знаменити личности, които са дали много на града и България. Тези хора и делата им трябва да се знаят и познават, затова решихме да се спрем на този вариант. Докато чакаш автобуса, да прочетеш за някой свой съгражданин и да не се срамуваш утре, че градът ти не е дал нещо на света. Христаки Павлович, ген. Тодор Радев, Даскал Ристо и т.н. – какво знаем за тях, ако не се интересуваме. Задавам риторичния въпрос – колко хора знаят, че бащата на ксерокса е акад. Георги Наджаков и откритията му се ползват в няколко области. Един голям дупничанин, признат в целия свят, но в България малцина знаят за него. Разкритията му са в основата на електрофотографията и намират приложение в областта на телевизионната техника, при запаметяващите устройства, рентгените и при извършване на снимки от космически спътници…“, коментира кметът на община Дупница Методи Чимев. „Това е продължение на нашето желание да възраждаме в региона българщината и обичаите ни и да помним, че сме дупничани, но преди всичко горди българи. Така както отстоявахме позицията си за Тюрмето, така както възродихме с младите хора един забравен обичай на Йордановден или пък шествието на 19 февруари… Трябва и ще продължим да напомняме, че България и Дупница имат история, личности и имена, които трябва да бъдат помнени с гордост от всички. Затова решихме да бъдат готови за 3 март – един от най-българските празници. Идеята ни за следващата година е да бъдат българските царе и вече работим по нея“, допълни Чимев.

05-02-01 чимев
Банерите ще разказват на дупничани за живота и делото на св. Иван Рилски, Васил Левски, Христаки Павлович – Дупничанин, Аверки Попстоянов, Христо Димитров – Даскал Ристо, Димитър Янакиев Бисеров, Христо Меджидиев, Никола Лазарков, Иван и Крум Чапрашикови, Никола Додов, д-р Иван Христов Лобутов, ген. Тодор Радев, Никола Коларов, Димитър и Елена Топлийски, акад. Георги Наджаков, Невена Коканова.

 

Spread the love