Осъденият за убийството на Мирослава от Перник – Марио Заека, стана санитар в затвора в Бобов дол, съкилийниците кипнаха: Как така убиец се уреди на най-сладката работа 

Filed under: Актуално от днес,Бобов дол,Перник |

Почернената майка Емилия Шумкова: Шокирана съм, не са ми изплатили и пукната стотинка от 300 000 лв. кръвнина

Жената на Заека – Милена: Скъсах с него, където и да изляза, ме сочат с пръст

 Шефът на затвора Апостолов: Щом не са изхвърлили Марио от лечебницата, значи се справя добре, за работата го одобри комисия

42-04-01 Марио Любенов - Заека

Марио Любенов-Заека

Осъденият за убийството на Мирослава от Перник – Марио Любенов-Заека, стана санитар в затвора в Бобов дол, съобщиха източници от зандана, като новината бе потвърдена и от началника Александър Апостолов. „Да, той работи в медицинския център в затвора.

42-04-01 майката

Почернената майка Емилия с портрета на дъщеря си Мирослава

Чисти, грижи се за него и прави всичко необходимо. Щом не е премахнат от работа, значи се справя добре“, разказа Апостолов. Работата като санитар в здравния център е една от най-апетитните длъжности зад решетките, споделят лишени от свобода. Хем ежедневно си извън килията, хем смъкваш от присъдата си. Два дни работа се считат за три излежани в тъмницата.

168-01-02 aleksandar apostolov 260-01-08  P1140754 copy

Александър Апостолов

„Молбата на Любенов е разгледана от специална комисия. Тя е преценила кой от желаещите е най-подходящ и е взела своето решение“, лаконичен бе Апостолов. Заека ще търка наровете 28 години за зловещото убийство на Мирослава от Перник. Момичето бе отвлечено на 7 ноември 2011 г. Тя бе похитена на пътеката, по която обичайно се прибирала вкъщи след тренировка. Два месеца по-късно Стойчо Стоев-Чочо заведе разследващите край село Планиница и показа къде е заровено тялото. След това призна, че заедно с Марио Любенов са отвлекли и убили момичето, за да вземат 250 000 евро откуп. Чочо се самоуби пред антимафиоти, докато правят оглед в дома му. Новината, че в пандиза Заека се е уредил с мечтаната от мнозина затворници работа, предизвикала мощна вълна на гняв и недоволство сред колегите му по съдба. Това показа проверка на „България Днес“ сред служители и обитатели на бобовдолския затвор. „Тоя изрод уби момичето и му дадоха тая сладка работа. Вместо да го изкарват от килията само за ядене и каре, те го уредиха с най-хубавата работа. А такива като него не трябва да помирисват работа изобщо. Други, дето заслужават много повече това, се игнорират и никой не им обръща внимание. Ако можем, си хващаме багажа и отиваме в затвора в Белене, където е много по-добре оттук“, гневят се пандизчии.
Заека ежедневно е длъжен да поддържа хигиената в медицинския център, като чисти с дезинфектиращи препарати пода, мебелите и прозорците. Освен това трябва да подменя постелъчното бельо на пациентите след освобождаването на леглата. Други задължения са да придружава болния до съответната стая или кабинет, да му помага с преобличането и да го връща обратно. Месеци наред той твърдеше, че не познава Мирослава и не я е убил. Опита също да се изкара шизофреник и дори твърдеше, че разполага с документи за тежката диагноза. По-късно самият той направи пълни самопризнания за убийството, а психиатър опроверга тезата, че е невменяем. Жената на Марио Любенов го заряза след окончателната присъда от Върховния касационен съд. „Отдавна не поддържам връзка с Марио, каквото ви интересува за него, питайте майка му. Темата ми е много далечна“, обяви бившата вече жена на Заека. А съседи на Миглена допълват, че „не можеше да изведе детето си на разходка, без да я сочат с пръст“. „Шокирана съм! От вас научавам, че убиецът на дъщеря ми е станал санитар в затвора. Не знам какво да кажа. И да съм гневна, и да съм разочарована или ядосана, какво мога да променя?!“.
Това каза майката на погубената Мирослава Емилия Шумкова. Тя все още не е получила и стотинка от присъдената й кръвнина от 300 000 лв. Сумата трябва да й бъде изплатена от Заека.
„Нямам надежда това да се случи, изключено е“, каза още почернената майка.

 

 

 

 

 

Spread the love