Проверката в общинските предприятия в Дупница показа: Шефката на „Паркинги и гаражи” Елена Малчева 4 пъти си дала бонус от по 1200 лв., прибирала 2200 лв. на месец, трудила се извънредно даже на 31 юни

Filed under: Актуално от днес,Дупница |

 

Касовите апарати на дружеството висели нонстоп за поправка при сватята на Малчева – Спаска Въжарова

ВиК-Дупница затънало с 912 000 лв., чака 920 000 лв. от клиенти, фирмата за събиране на задълженията – безполезна

Проверяващите: „Ученическо хранене” светкавично да бъде закрито, трупа дългове и предлага лошата храна

123-01-81-Elena Malcheva copy

Елена Малчева

Шефката на общинско предприятие „Паркинги и гаражи” Елена Малчева се е възнаграждавала 4 пъти в годината с по 1200 лв. Така е успяла да си докара средна месечна заплата от над 2200 лв. на месец. Този шокиращ факт и серия други изплуваха в доклад от проверка, направена с решение на Общинския съвет в Дупница. В документите на Малчева се рови юристът на Общинския съвет Милен Попов, съветникът Павел Коларски от БДЦ и Йордан Димитров от ГЕРБ.

Copy of 29-01-07 Иванка Терзийска  P1190026

Иванка Терзийска

Миниатюрното служебно ситроенче на Малчева пък е харчило като трактор гориво 12 л на 100 км, сочи проверката. Парадоксален е фактът, че шефката е полагала сама извънреден труд без нито един работник, като е патрулирала в парк „Рила”, за което е получавала допълнително пари. Проверяващите се чудят да не би тя да е слагала скоби на нарушители с голи ръце.

263-01-03 Radostina velinova

Радостина Велинова

Проверяващите се натъкнали на любопитна подробност. Малчева е написала, че в ден, който не съществува в календара, е била на работа. На 31.06.2014 г. (няма такава дата) тя е написала в пътна книжка, че е ходила на работа, изминала е километри по несъществуващ маршрут.

86-01--диана-борисова

Диана Борисова

Най-скандалното е, че си е позволила да подпише договор със сватята си Спаска Въжарова за поправка на касови апарати. Оказва се, че апаратите са се разваляли през ден, почти непрекъснато. Справка сочи също, че откакто Малчева е в болничен и мястото й се заема от Радостина Велинова, няма нито един ремонт на касов апарат.

01-01-iliqn-iliev3

И. Илиев

Без знанието на ОбС и администрацията Малчева се е нанесла до кабинета на шефката на счетоводната къща Иванка Терзийска на ул. „Св. Иван Рилски”, като е ударила ключ на помещенията, предоставени й от общината до Бюрото по труда на търговската улица „Николаевска”.

Терзийска и Малчева са постигнали споразумение от касата на „Паркинги и гаражи” в тази на счетоводната къща да влизат 600 лв. на месец за счетоводно обслужване. Преди това Малчева е плащала 200 лв. за счетоводно обслужване.

През 2012 г. Малчева е била назначена със заплата 627 лв., като е достигнала до 1300 лв. за период от 6 години и със серия ударни бонуси от ДМС е надминала най-високата заплата в общината – тази на кмета Методи Чимев. Малчева извинява трудовото си възнаграждение с израза „растеш на място и с вътрешноведомствени правила и подзаконови разпоредби на община Дупница.”

Малчева е давала избирателно ДМС на подчинените си. Давала е индивидуални и групови награди от по една основна заплата, като изобщо не е уведомявала прекия си ръководител – кмета Методи Чимев.

Извънреден труд по правило е полагала само Малчева, служителите й не. Това е абсурд, тъй като тя не е инкасатор, а ръководител.

Второ скандално дружество с убийствена финансова политика е „Ученическо хранене” начело с Диана Борисова. Проверяващите – Виолета Инкьова от ГЕРБ, д-р Крум Бонев – ЕНП, и Димитър Крекманов са категорични, че то трябва да бъде светкавично закрито не само заради лошата храна, а и заради лошата финансова политика.

С по близо 1 млн. лв. висят ВиК и общинската болница.

912 000 лв. са задълженията на ВиК към доставчици към края на 2015 г. Разходите за външни услуги са на стойност 439 325 лв., а заплатите на работниците закъсняват всеки месец. Проверяващите настояват договорът с охранителна фирма на стойност 3160 лв. да бъде прекратен незабавно. Несъбраните вземания от клиенти са на стойност 920 000 лв., като събрани по съдебен път са само 200 000 лв. Според проверяващите наетата колекторска фирма, която е трябвало да събира задълженията, не си е свършила добре работата. Договорът на управителя Илия Илиев пък е изтекъл миналата година. 96 са работещите във ВиК и още 11 на граждански договори, сочи проверката. Сред проверяващите бяха бившият общински съветник Стоян Шушков и Александра Маркова.

Докладите са общо 7 и те ще бъдат представени на извънредна сесия, насрочена от ОбС шефа Ивайло Константинов на 2 март.

Официалните доклади от проверките във всички дружества бяха изпратени до 33-мата общински съветници. Всички политически сили подготвят официални пресконференции, на които ще коментират изнесените в докладите факти.

Spread the love