Терористични групировки край Дамаск започнали боеве помежду си

Filed under: Свят |

На всички е ясно, че съюзът с „Джебхат ан-Нусра” е гибелен и всички бягат от тях

Opozitsia-Siria

В Сирия прекратяването на огъня не се отнася за „Джебхат ан-Нусра” и за ИД. Поради това сред антиправителствените сили настана поляризиране. Мнозина терористи не искат да влязат в редовете на „Ан-Нусра”, тъй като се надяват да се възползват от очаквана предстояща амнистия, съобщи LifeNews. На тази основа между тях възникнали противоречия, прераснали във въоръжени сблъсквания. Стълкновения между терористи възникнали в предградия на Дамаск, които са под контрола на няколко бандитски групировки – „Джебхат ан-нусра”, „Джейш ал-ислам”, „Ахрар аш-Шам” и „Файляк ар-Рахман”. Борба започнала и вътре в групировките.

Редови членове на „Файляк ар-Рахман” арестували няколко лидери, планирали да се присъединят към други групировки. В това време членове на „Джейш ал-Ислам” решили да заемат някои позиции на раздирани от вътрешни противоречия групировки. Ситуацията достигнала до употреба на оръжие. В резултат са убити 27 души и са ранени около 50.

За усилване на конфликта способствал и фактът, че мнозина членове на групировките се надяват да се възползват от предстоящата амнистия и да се завърнат към мирен живот, а това означава, че не искат да се бият със сирийската правителствена армия.

Тъй като режимът за прекратяване не засяга „Ан-Нусра” сега те се стремят да привлекат около себе колкото се може повече сили на сирийския фронт. Мнозина сега отказват да воюват на тяхна страна, защото разбират, че битката е загубена, разказва кореспондентът на LifeNews. За тях замразяването на бойните действия е по-изгодно, отколкото да се бият с правителствената армия, която има поддръжката на руската авиация.

Spread the love