Депутатът от БДЦ Петър Петров: 3500 души от Кюстендилско намериха препитание в ТЕЦ-а и „Мини Бобов дол”, ще се назначават още хора, коридор №8 щеше да ни спести загубите от гръцката блокада

Парламентарната ни група подкрепя най-важните реформи в момента – разделянето на прокурорската и съдийска колегия, както и развитие в здравеопазването и образованието

Digimax A50 / KENOX Q2

Петър Петров по време на поднасяне на венци и цветя на 3 март в Кюстендил на паметника „Булаир“

Депутатът от БДЦ Петър Петров поднесе цветя на героите, дали живота си за Освобождението, по време на официалните чествания в Кюстендил. С Петър Петров разговаряме по актуални политически и социални въпроси.

 • Г-н Петров, какво ни показват 138 години свобода, какви са поуките и заветите, пречупени през погледа на съвременните събития?
 • България преди всичко трябва да се развива с икономически растеж като една средноевропейска държава и да се подобри жизнения стандарт. Тези 138 години от Освобождението ни показват, че българинът е достоен да се освободи от петвековното робство, българският свободен дух винаги ни е водил към стремеж за независимост. Сега ние искаме да защитаваме достойно нашите граници и да бъдем честни към родината. Това означава, че трябва да живеем равноправно и да спазваме законите и Конституцията, да бъдем толерантни един към друг.

Digimax A50 / KENOX Q2

 • Кюстендилска и съседната Благоевградска област сме пряко потърпевши от блокадите в Гърция, които се повтарят. Отново се повдига въпросът за коридор №8, за него се говори от десетилетия?
 • Още миналата година аз като депутат и заместник-председател на транспортната комисия поставих въпроса на министър Ивайло Московски какво се случва с коридор №8. Всички знаем, че има един много малък участък от българска страна, който трябва да се завърши. Тогава той ми обеща, че при следващия програмен период на ОП „Транспорт“ ще залегне този въпрос. Сега, след случващото се на гръцката граница, виждаме, че това е от жизненоважна необходимост и ние с колегата Кирил Калфин сме решили при следващия парламентарен контрол отново да повдигнем темата за коридор №8. Виждаме колко много емигранти са се струпали на гръцко-македонската граница и ние очакваме един голям поток от бежанци, които да минат и през България. Дано това да не се случи, но един коридор №8, и то особено със завършване на жп линията, която ще свързва България и съседните страни по трансграничното сътрудничество, ще бъде добре, за да няма блокади. Ако беше изграден коридор №8, сега нямаше да търпим толкова големи загуби при блокирането на гръцката граница от техните фермери, превозвачите щяха да имат алтернативен маршрут.
 • Приемните ви в Кюстендилска област продължават, какви хора най-често търсят от вас съдействие като народен представител. Вие сте отворен към тях, но от какво се вълнуват хората тук, в региона?
 • Много често хората търсят от мен съдействие за намиране на работа или възможност да окажем финансова помощ в някои ситуации. Безработицата в Кюстендилска област е голяма, а най-добре работещите предприятия са ТЕЦ „Бобов дол” и „Мини Бобов дол”. Там, където съм имал възможност, съм помогнал на много хора. Преди да стана депутат, бях в управата на едно от тези предприятия и все още имам добри контакти с тях. От Кюстендилска област в ТЕЦ „Бобов дол” и мините вече работят повече от 3500 човека. Сигурен съм, че тези предприятия и занапред ще продължат да се развиват и ще се назначават още работници и служители, тъй като инвестициите, които се правят там, са големи. Това спомага за развиване на нови производствени мощности, за които е необходим както технически, така и работен персонал.
 • Кои са важните законопроекти, с които вие сте ангажиран?
 • Основните неща, които трябва да се случат от тук нататък в парламента, са реформите. Само с реформи може да се повиши жизненият стандарт на хората. Всички говорим за развитие на икономиката. Но развитие на икономиката без промени в Конститутцията няма как да се случи. Промените в Конститутцията са в посока съдебна реформа за разделяне на властите – прокурорската и съдийска колегия, както и развитие и реформи в здравеопазването и образованието. Според мен това са най-важните неща, които нашата парламентарна група от БДЦ подкрепя. Ние гласувахме важни закони. Бяхме „за” промяна на Конституцията и при избора на Висш съдебен съвет да се раздели на две квоти – прокурорска и съдийска колегия. Това, което ще бъде полезно и в интерес на обществото, ще го подкрепим. Парламентарната група на БДЦ по принцип е в опозиция в парламента, но при разумни решения, които се предлагат от управляващите, винаги гласуваме „за“. Гласувахме „въздържали се” при вота на недоверие срещу здравната реформа на министър Петър Москов. Нека да дадем малко повече време на министъра, за да може да прокара своята реформа, тъй като пътят, по който е тръгнал, е правилен. Нещата, които той е започнал, според нашата парламентарна група, са в правилната посока и затова трябва да имаме търпението, за да може да прокара той своите решения, за което му е необходимо повече време. Смятам също, че всичко това, което се случваше в здравната каса, ще се коригира и злоупотребите с държавни средства ще се ограничат.
 • На дневен ред е и законът „Антикорупция”, дали ще мине в пленарната зала, вие ще го подкрепите ли?
 • Да, за да бъдем равноправни. Всички видяхме, че в доклада, изнесен от Европейския съюз, на по-предно място от България поставят Румъния. Защо се случва всичко това? Защото ние не приехме закона „Антикорпуция”, който беше предложен от Меглена Кунева. Не го приехме поради една-единствена причина. Там не беше изяснен въпросът с анонимките. Сега имаме уверението, че ще бъде изчистен законът и тогава ние от ПГ на БДЦ ще го подкрепим. Това ще бъде една важна крачка, за да станат поправими нещата, посочени в доклада на Европейската комисия. Всички знаем, че в България корупцията е голяма и трябва да се овладее този порок.
 • Предстои още един празник – 8 март, каква е вашата препратка към по-нежното съсловие, как ще посрещнете празника?
 • Искам да пожелая на дамите да бъдат още по-красиви, българката се слави с красотата си, да бъдат с добро настроение на празника и най-вече здрави, а ние с нашите симпатизантки ще направим един голям купон, ще празнуваме в някой от големите ресторанти на град Кюстендил. Аз съм обграден от много дами в семейството, ще намеря време да обърна внимание и на моята нежна половинка.

 

 

 

 

Spread the love