Борисов за бежанската криза: Към момента сме от спокойните държави

Filed under: България |

Имигрантите знаят, че България добре пази границата и търсят най-лесната за пробив ограда, смята премиерът

46-12-01-B.Borisov-2

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че предната нощ миграционният натиск на българската граница е бил 17 човека. Вече е незначителен, защото съоръженията стават все по-големи, поясни той пред български журналисти в Брюксел, където пристигна за участие в срещата ЕС-Турция и в извънредния Европейски съвет.

„Към момента мисля, че сме от спокойните държави. Самите потоци знаят, че България добре пази границата и търсят най-лесната за пробив ограда”, добави премиерът, цитиран от БТА.

На въпрос дали не съществува опасност потоците да се насочат към нашата страна след затварянето на пътя през Балканите, премиерът отговори, че затова у нас са били проиграни занятия и учения, изградени са съоръжения. Тук има парадокс – пазим шенгенски граници по шенгенски образец, а не сме в Шенген, надявам се тази година този парадокс да бъде приключен. Надявам се днес да имаме успокояващи новини за европейците и честна позиция за тези, които идват от Сирия, Ирак, заяви Борисов.

Нови пътища сигурно ще се отварят – има през Финландия и през Норвегия, откъде ли не. Не направихме ограда с Гърция, както Вишеградската четворка предлагаше, защото винаги сме твърдели, че на гърците трябва да се помогне. Към момента можем да бъдем спокойни като народ, но в същото време трябва да бъдем изключително бдителни, затова сме поставили достатъчно съоръжения и апаратура, която в дълбочина да покрива териториите и ако идва вълна, превантивно да я спрем, поясни премиерът.

Борисов уточни, че се разчита на мобилните термокамери, а и Великобритания и други държави могат да помогнат с допълнителна техника. Той добави, че е разговарял със заместник-председателя на ЕК Кристалина Георгиева за осигуряването на финанси, ако е необходимо. „До момента не поставям ребром въпроса за финансите, защото България доказва, че може да пази шенгенска граница”, посочи премиерът.

„Позицията на правителството е, че всички външни граници трябва да се затворят, да се минава само през официалните ГКПП. Надявам се днес това да бъде финализирано, Турция, за парите, които ще получи, да си изпълнява ангажиментите, Гърция да си изпълни ангажимента. Корабите на НАТО вече са в териториалните води между Турция и Гърция”, отбеляза премиерът.

„Надявам се след днешния съвет да успокоим всички граждани на Европа”, посочи той. Премиерът съобщи, че към момента двустранното споразумение за реадмисия между нашата страна и Турция се прилага.

 

Снимка:

Бойко Борисов

 

Spread the love