Шефът на Икономическата комисия при ОбС – Дупница Костадин Костадинов: Общината да поиска финансова помощ от държавата

Filed under: Актуално от днес,Дупница |

Кметът се затруднява при плащането на суми от по 2-3 000 лв., подкрепям новия управител на общинската болница Р. Тимчев

Дупница е равна на барикади, приканвам към протести, ако МЗ започне реформа с централизация по комунистически, допълни лидерът на ОДБ

47-03-01 Костадин Костадинов copy

Костадин Костадинов

Община Дупница трябва да иска финансова помощ от държавата. Това заяви на пресконференция общинският съветник Костадин Костадинов, който посочи също, че за да бъде подпомогната, общината трябва да има план за погасяване на задълженията и антикризисна програма. „Зам.-кметът Олга Китанова твърди, че имаме такъв план. Никой обаче не го е виждал”, хвърли упрек Костадинов.

Коментарът бе по повод изявление на министър Владислав Горанов за тежкото финансово състояние на община Дупница. „Общината е като скачач с препятствия и влиза от запор в запор. Не могат да изплащат разходи от порядъка на 2-3 000 лв. Кметът се затруднява”, категоричен бе Костадинов. Председателят на Икономическата комисия към местния парламент и лидер на Обединения демократичен блок (ОДБ) в града коментира и реформите в здравеопазването, касаещи областта и общината, случващото се в МБАЛ „Св. Иван Рилски” и останалите общински дружества в Дупница. Според него перспективите и за двете болници в града са твърде тревожни, нарече ги и „меко казано – зловещи”. Твърдението си мотивира с готвените промени, целящи по думите му спасяване на държавните болници за сметка на общинските и частните здравни заведения. „Ако Министерството на здравеопазването премине към рестриктивни действия и се случи реформа на ангро, с централизация по най-долния комунистически начин, приканвам гражданите да се противодейства. Дупница не е Берковица. Дупница е равна на барикади. Очаквам все пак министерството да смекчи позициите. Дано да успеем да запазим двете болници. В Дупница имаме възможност да избираме измежду две лечебни заведения, които работят съвсем добре”, каза общинският съветник, който е и икономически директор на частната болница в града.

Костадинов припомни, че винаги е бил за смяна на управителя на общинската болница д-р Любомир Таушански. Посочи, че сега на същото становище са топ мениджъри в здравеопазването и общински съветници като докторите Кирил Кирилов, Крум Бонев и Пламен Соколов. „Фактът, че не бях послушан преди 1 г. да бъде сменен управителят, доведе до 200 000 лв. нови задължения на болницата за 2015 г. Кой ще носи отговорност за това? Нека сега да излязат хората, които пламенно защитават Таушански”, посочи Костадин Костадинов. Съветникът заяви още, че подкрепя новия временен управител на общинската болница Росен Тимчев. Обоснова се на факта, че Тимчев е равно отдалечен от медицинските среди в Дупница, в които има професионални, личностни и финансови взаимоотношения и лобита, и че новият шеф е сътрудник на парламентарната комисия по здравеопазване. Освен това уточни, че новоназначеният болничен шеф има срок от няколко месеца, в които да покаже резултати, след което ще му се търси отговорност. „Казах лично на Тимчев, че в момента, в който го усетя, че започва да мимикрира, ще съм първият човек, който ще вдигне ръка срещу него”, отсече Костадинов.

В ОДБ – Дупница са за смяна на управителя на ВиК – Дупница, стана ясно още на пресконференцията. Във формацията смятат, че е по-добре гражданите да кажат на референдум дали искат ВиК операторът да се присъедини към ВиК асоциацията. Това обаче ще доведе до поскъпване на водата до 2.40 лв./куб. м.

Финансово-счетоводната къща няма да фалира, но кметът трябва да се мотивира защо прекрати част от договорите за счетоводно обслужване, смята съветникът.

По отношение на синята зона обяви, че тя трябва да се увеличи, да се обособи евентуално и зелена зона. Кощунствено е заплатата на управителя да е 1 400 лв., смята Костадин Костадинов, който принципно застана зад шефката на „Паркинги и гаражи” Елена Малчева.

Съветникът отправи критики към дейността на общинския театър и историческия музей в града.

 

 

 

 

Spread the love