Певиците в черковния хор Евтимка Тодорова и Лили Маркова приготвиха рибен курбан с ориз за вярващите в Сапарева баня, поп Вергил дари с кърпа госта от Св. синод отец Ангел

Filed under: Актуално от днес,Сапарева баня |

 

Десетки запалиха свещи и се молиха за здраве на храмовия празник в черквата „Св. 40 мъченици”, сред гостите отец Георги Паликарски от Дупница и отец Георги от Сандански

48-05-01-Sapareva-Banq-DSC02583

 

Безплатен курбан – пържена риба, картофи, зеле и ориз с гъби в тарелки, раздадоха на десетки вярващи в Сапарева баня по повод храмовия празник на черквата „Св. 40 мъченици”. Миряните отбелязаха тържествено 157-ата годишнина на храма, а курбана приготвиха певиците в черковния хор Евтимка Тодорова и Лили Маркова. Хлебчетата бяха поднесени от мирянката Елка Тодорова. Вярващите хапнаха и пийнаха ракия и безалкохолно, честитиха си празника и си пожелаха догодина пак да се съберат.

Отец Вергил разясни на миряните, че храмът „Св. 40 мъченици” в Сапарева баня е патронен празник и небесни покровители на целия курортен град и се чества всяка година на 9 март от 1859 г. до днешен ден. „Свети 40 мъченици севастии са загинали към 1230 г. в град Севастия – Русия, заради Христовата вяра. Чрез тази вяра Бог им е дал славни победи”, отбеляза отец Вергил.

48-05-01 598 48-05-01-DSC02589

Храмът беше претъпкан от вярващи, които дойдоха и запалиха вощеница, молейки се за здраве. Гости на сапаревобанския храм бяха изпратеният от епископ Григорий от Светия синод – отец Ангел, придружаван от дякон Васил. Те двамата отслужиха тържествета света литургия. Отец Вергил поднесе пита, кърпа и бутек цвтя на отец Ангел и благодари на гостите от Светия синод  за уважението. Гости бяха още археарийският наместник на Дупнишка духовна околия отец Паликарски, обичаният и уважаван архиерейски наместник на катедралата „Св. Георги” в Сандански и свещеник в село Кресна – отец Георги. Присъстваха свещениците от селата – отец Ивайло от Овчарци, отец Райко от Ресилово, отец Радослав от село Крайници, отец Димитър от Сапарево, отец Димитър от Гюргево и дякона в Сапарева баня отец Димитър. Всички те в песнопения отслужиха светата литургия. Бе извършен и водосвет за здраве и всички  присъстващи се поръсиха със светена вода и изпяха „Много лета”.

 

Spread the love