Ердоган: Турция няма да признае анексирането на Крим

Filed under: Свят |

 

На срещата с Порошенко той призова за оттеглянето на чуждестранните войски от територията на Украйна

49-13-03-20160310.tkctvzzvcb

Турция няма да признае анексирането на Крим от Русия, заяви президентът Реджеп Ердоган на срещата си вчера с украинския президент Петро Порошенко в Истанбул. Той добави, че страната му поддържа протокола от Минск и призовава за оттеглянето на чуждестранните войски от украинска територия, съобщи проправителствения всекидневник „Сабах“. Критикувайки намесата на Русия в източна Украйна, той разтълкува руската политика така: „Русия използва аргумента „Сирийското правителство поиска нашата помощ „, преди да започне въздушни удари по Сирия. Тогава, аз питам Русия, кой ви призова да се месите в украинска територия?“.
Така той отхвърли намесата на Русия в Сирия под претекст, че тя е по покана на сирийския режим. В изказването си той подчерта и тежкото положение на кримските татари след „анексирането” на Крим. Според него Турция трябва да пази от нарушения на правата всички малцинства, които са изправени пред подобни проблеми като този в Крим и да го повдигат в рамките на международния дневен ред.
Ердоган призова всички страни да прекратят огъня и за освобождаване на украинската територия от чужди войници. Ердоган засегна и търговията между двете страни, като заяви, че двете страни имат за цел да увеличат двустранния си търговски обем до 20 милиарда долара до 2023. „Общият брой на населението на Турция и Украйна е около 125 милиона. Това е сериозен пазар… ние може да достигнем този търговски обем“, каза той.

Spread the love