Лекар №1 в Кюстендилско д-р Пламен Симеонов: Закъсахме за кадри, родената през 1989 г. Нина Кръстева е най-младата докторка, всички бягат в столицата

Filed under: Здраве,Кюстендил |

Отмяната на здравната карта спаси 144 легла в болниците за рехабилитация в Кюстендил и Сапарева баня

49-08-03 Plamen Simeonov1

Д-р Пламен Симеонов

Дефицит на лекари има в Кюстендилска област, би тревога председателят на БЛС д-р Пламен Симеонов. „Дефицит на колеги има във всяка една болница в областта както от специалисти, така и от млади хора. Две са неблагоприятните практики в село Трекляно и Рашка Гращица. Там, където някой се откаже или нещо лошо му се случи, няма кой да го замести. Има лекари от Босилеград в болницата, но те са малко и отиват да специализират в София. Ние се явяваме трамплин. Най-младият лекар е роден през 1989 г. Това е Нина Кръстева, която е във вътрешно отделение на кюстендилската болница, майка й и баща й са лекари. Майка й Илияна Кръстева е началник-отдел РЗИ. Другата млада лекарка е Снежана Сотирова, която предстои да започне в АГ или детско отделение.

Решението на Конституционния съд, което спря Националната здравна карта и отмени спешния и допълнителен пакет от услуги в доболничната помощ, даде глътка въздух за медиците от Българския лекарски съюз в Кюстендилско. Картата породи много отрицателни емоции сред колегите. Едно решавахме, а друго ни спуснаха. На нас  драстично трябваше да ни бъдат орязани леглата. Например в сферата на Специализираните болници за рехабилитация бяха предвидени да се орежат 124 легла в Кюстендил и Сапарева баня. В трите болници  за активно лечение в Кюстендил и Дупница трябваше да се съкратят 70 легла, от МЗ ни спуснаха за съкращение още 80 легла“, коментира председателят на Българския лекарски съюз д-р Пламен Симеонов.

 

Spread the love