Прокуратурата проверява ”съмнителни” екопроекти с европари

Filed under: България |

 

Според швейцарска фондация ски и туристическите зони, както и лифтовете са основните заплахи за разпространение на глухара и трябвало да бъдат забранени

51-12-01-Tsatsarov

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка и одит по публикации в медиите за „съмнително управление и разходване на средства от ЕК“ от природозащитници. В официално съобщение на държавното обвинение е посочена статия във вестник „Труд“, озаглавена „Половин милион взели „еколозите“ за 60 лалугера“, в която били изложени факти по проект на Министерството на околната среда и водите.

„Поредна скандална поръчка, облагодетелствала зелената мафия, разкри „Труд“. Приятели и роднини усвоили почти половин милион лева да развъждат вредители, като в центъра отново е лесовъдът Тома Белев.

Историята започва през 2009 г., когато дирекция на Природен парк „Сините камъни“ печели 470 000 лева държавни и европейски средства по програма „Околна среда“, за да възстановява хабитата на лалугерите, като от тях усвоява 412 000 лв.“, цитиран е материалът. В него се казва още, че „изглежда експертите в Министерството на околната среда и водите не са се трогнали от абсурдната аргументация, имайки предвид, че лалугерите са същинска напаст в България и се срещат под път и над път, унищожавайки земеделските посеви“.

„Интересното е, че дори еколозите отбелязват роящите се навсякъде лалугери, като над 1000 от тях били нападнали близко голф игрище. Това е посочено на сайта на НПО на Тома Белев, където гордо е отчетен резултатът, че 60 лалугера са хванати от голфа и преместени в парк “Сините камъни“, пише още в статията.

От прокуратурата допълват, че на 8 януари в електронното издание на в. “Труд“ е публикувана статия „Еколозите с нов удар – мътят яйца на костенурки за милион лева“. Проектът е “Възстановяване и опазване на благоприятното състояние на защитени видове в ЗМ Алдомировско блато и защитени зони в общините Сливница и Драгоман” и е на стойност почти 1 000 000 лв. Изложени са факти относно изпълнителите и партньорите по проекта, навеждащи на съмнения относно законосъобразното упражняване на дейностите по управление и разходване на предоставените средства от ЕС, заявяват още от прокуратурата.

„Проектът включва девет дейности, като основните са закупуване на 9 декара ливади и изкопаване на хралупи за лалугери, поставяне на слънчеви панели, с които да се топлят яйцата на костенурки, изграждане на поилки за костенурки, преброяване на риби и безгръбначни в Алдомировското блато, повдигане на гнезда на птици, улов на дърдавци, организиране на експедиция за търсене на диви сухоземни костенурки в блатото, внасяне на генетичен материал от блатна перушина и други.

В трети материал – от 12 януари, озаглавен „Зелените прибират нови 430 000 лева от безсмислен проект на екоминистерството“, пък били изложени факти за проект „Планове за действие за глухар, трипръст и белогръб кълвачи“. „Този път бенефициент е българо-швейцарската фондация “Биоразнообразие“. Тя е известна като една от най- добре финансираните организации с дейност, насочена основно срещу българските зимни ски курорти. Основният резултат от проекта е откритието, че ски и туристическите зони, както и лифтовете са основните заплахи за разпространение на глухара и трябвало да бъдат забранени.

Проверка потвърдила съмненията, започва одит. Разпоредената от главния прокурор проверка по трите проекта на МОСВ е извършена от Върховната административна прокуратура (ВАП), като е изискана цялата документация, уточняват от пресцентъра на Сотир Цацаров.

Проект „Възстановяване и опазване на благоприятното състояние на защитени видове в ЗМ Алдомировско блато и защитени зони в общините Сливница и Драгоман” е на стойност 918 243 лева, 780 507 са осигурени от кохезионния фонд, а останалите 137 736 лева – от републиканския бюджет. Срокът за изпълнение на проекта е 28 месеца, като за осъществяването му са изразходвани 712 213 лв.

Проект „Планове за действие за глухар, трипръст и белогръб кълвачи“ е с договарящ орган МОСВ, а бенефициент е Българска фондация „Биоразнообразие“. Общата стойност е 437 962 лева, като 372 268 са осигурени от кохезионния фонд, а останалите 65 694 лева – от бюджета. От изисканите документи от МОСВ е потвърдена и информацията от статията за лалугерите, се казва още в съобщението.

След приключване на проверките от ВАП и анализ на фактите, изложени в статиите и в документите, изискани от МОСВ, са потвърдени съмненията в законосъобразността при управление и разходване на предоставените средства от ЕС.

Поради това ВАП е отправила три предложения до Изпълнителна агенция „Одит на средствата от ЕС“ да извърши одит на тези дейности по трите проекта.

Проверката на прокуратурата започва няколко дни след като природозащитници започнаха активни протести срещу ограниченията за къмпингуване, а преди това и срещу искането за втори лифт на Банско.

Последва незабавна реакция на Тома Белев, който написа във фейсбук: „Доколкото за 9 години нямам нито един договор, с който и да е бенефициент на програмата, с удоволствие този път ще осъдя клеветника. Търся адвокати, които имат мъжеството да ми съдействат да осъдя Цацаров за клевета“.

 

Снимка: Главният прокурор разпореди да се провери как се разходват евросредства.

Spread the love