5 кукерски групи от Пернишко и роми от Радомир изгониха злото от Момин проход, читалищната секретарка Бойка Кичукова надяна космат костюм

Filed under: Общество,Перник,Радомир |

 

Jpeg

Jpeg

Jpeg

За 12-а поредна година курортният град Момин проход бе домакин на традиционния празник „Поклади-2016“. Организатор на кукерския празник бе Народно читалище „Гео Милев-1954“ в Момин проход с финансовата подрепа на община Костенец. Празникът бе открит от секретарката на читалището Бойка Кичукова, която за първи път бе облечена в красив местен кукерски костюм. Въпреки дъжда и лошото време стотици зрители в продължение на около два часа се наслаждаваха на игрите, обичаите, кукерските страховити маски и костюми, както и на мелодичния звън на хлопатари и чанове, които в този ден по традиция гониха злото с надеждата за здраве, повече берекет и късмет през годината.

Jpeg

Jpeg

Jpeg

Общо седем кукерски и сурвакарски групи от Софийско и Пернишко взеха участие в 12-ото издание на празника в Момин проход. Пет от съставите бяха от Пернишка област – кукерската група „Граовска младост“ при Двореца на културата в Перник, сурвакарските групи от брезнишките села Гигинци и Велковци, кукерската ромска група от Радомир и кукерската група от Дивотино.

 

Spread the love