Говорителката на полицията Мариола Маркова: Разпоредена е спешна проверка за разбитата патрулка из улиците на Самоков, решението да се използва е на РУ в града

 

 Полицейското управление в Самоков няма сключени договори за дарение с частни фирми

Униформени от Благоевград се оплакаха от стари служебни коли на по 500 000 км, гласът Йорданка Шаркова: Нямам информация какво е качеството на автопатрулите

Патрулка в Кюстендил издаде багажа, паякът й се притече на помощ, 4 автомобила са с монтирани камери са наблюдение, карат се коли, дарени преди 7 г. от бившия министър Румен Петков за по 8860 лв.

53-04-01 Йорданка Шаркова

Йорданка Шаркова

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Мариета Иванова

Директорът на ОДМВР- София, Мариета Иванова е разпоредила незабавна проверка за патрулката, забелязана в плачевно състояние да обикаля улиците на Самоков. „По отношение на заснетия служебен автомобил решението да бъде използван за работа в това състояние е на РУ – Самоков.

53-04-01 БЛ-11

Патрулки на доизживяване спъват работат на полицаите в Благоевград

53-04-01 Кюстендил-patrulka1

Патрулка закъса в Кюстендил и на помощ й с притече общинският паяк

В тази връзка е разпоредена незабавна проверка, като спрямо отговорните служители ще бъде взето отношение по дисциплинарен ред”, съобщи говорителят на ОДМВР – София Мариола Маркова по повод публикация във „Вяра” за заснета от самоковци разбита полицейска кола – без стъкла и с неработещ стоп. „Във връзка с питанията на самоковци дали „коли на няколко фирми в Самоков не се спират за проверки, тъй като са сред дарителите, спонсорите на МВР“, официално заявявам, че ОДМВР – София и в частност РУ – Самоков няма сключени договори за дарение с частни фирми”, заяви още Маркова.

53-04-01

Заснетата от самоковци патрулка в плачевно състояние

По повод състоянието на полицейския автопарк „Вяра” направи проверка. Оказва се, че с изпочупени патрулни автомобили на доизживяване полицаите в Пиринско дежурят по пътните артерии в региона, видя репортер на в. „Вяра”. Старите коли са с изкривени брони и очукани калници, трябва им доста време, за да запалят, а на моменти дори въобще не могат и да потеглят, споделят и очевидци, станали свидетели на затруднения с патрулки. Източници от полицейската дирекция в Благоевград, пожелали анонимност, споделиха, че състоянието на полицейските коли е плачевно. Полицаите се жалят още, има случаи колите им да засекат на пътя.

Да внесе повече яснота по случая с колите на ченгетата, потърсихме за коментар говорителката на ОД на МВР в Благоевград Йорданка Шаркова, която бе лаконична: „Нямам информация какви са като качество автомобилите, с които колегите работят. Това касае само и едниствено дирекцията в София. Това, което мога да кажа със сигурност, е, че когато е заявен някакъв сигнал от колеги за повреда на кола, той е отстранен веднага и на момента”, категорична бе тя.

Източник, работещ в системата на МВР, разкри, че последният транш на подмяна на патрулките бил през 2010 г. „Тогава в целия регион по програма на Европейския съюз бяха доставени 8 автомобила. Два в Благоевград, по един в двете РУП, другите – по региона. Единият от автомобилите в Благоевград преди няколко месеца дори се запали по време на дежурство в кв. „Струмско” в града. Няма автомобил на по-малко от 500 000 км. Това е пълна излагация”.

В Кюстендил пък има 4 полицейски автомобила с монтирани камери и микрофони за видео- и аудиозапис на извършваните проверки на пътя. Това са последните придобивка на полицията в Кюстендил. Те бяха част от предвидените 120 автопатрули в страната, снабдени със записваща техника, отпуснати от Министерството на вътрешните работи в мандата на министър Веселин Вучков. Истинска атракция за кюстендилци се превърна вдигането на полицейски автомобил от общинския паяк пред сградата на „Местни приходи и такси” в Кюстендил. Опелът Астра на униформените обаче отказал, появил се технически проблем, който се оказал труден за отстраняване на място, и не можел да се движи по улиците. И тъй като било обедно време, за да не пречат на движението, полицаите поискали съдействие от представителите на Общинското предприятие „Охрана“ и техния паяк. „Не става въпрос за неправилно паркиране, а за проблеми с колата“, наложи се да обяснява охранител за случката в пиковия час. Част от автопарка на полицията и конкретно опелите астра бяха дарени в мандата на Румен Петков като министър на вътрешните работи по време на отбелязване на Празника на пролетта преди 7 години. Тогава Министерството на вътрешните работи сключи централно обществена поръчка за доставка на автомобилите. Всяка една от колите бе оценена на 8 860 лева, а сумата за цялата страна бе 2,02 милиона лева. Обновяването на патрулките в МВР започна иначе в мандата на вътрешния министър, кюстендилеца Емануил Йорданов. Тогава той връчи ключовете на 300 автомобила “Опел Астра”, които смениха старите лади. Парите за закупуването им бяха осигурени от търговското дружество на министерството БМВ. Емануил Йорданов впоследствие бе проверяван от прокуратурата дали е нарушил Закона за обществените поръчки.

 

Spread the love