Министър Д. Танева закичи със „Златна мартеница” бизнесмена от Перник Васил Николов, върти ферма от 100 крави, 800 овце и 200 кози, прави и моцарела и руски кефир

Екип от 53-ма човека въртят фермата – сами набавят 30 000 бали сено за изхранване на животните, 24-годишната Станислава Розева се грижи за селекцията на 800 овце

Стимулирам хората си с бонуси от по 20 ст. на литър мляко за овчарите и 5 за краварите, така хората си докарват по още една заплата

53-01-81 copy

Васил Николов

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева в присъствието на още 5-има министри връчи престижното отличие „Златна мартеница 2016” на бизнесмена Васил Николов, собственик на ферма в Земен. Фирма „Вамид 2002” ООД грабна отличието „Произведено в България” на Съюза на малкия и среден бизнес. Призът се връчва всяка година на водещи български компании и личности за принос в утвърждаването на родните стоки от 1993 г.

03-10 Desislava_Taneva_SI_ (91) (3)

Десислава Танева

Васил Николов е награден за микро-, малко и средно предприятие, създало затворен цикъл на производство на традиционни български продукти – мляко, кашкавал, сирене. През последните месеци сред асортимента на фирмата е и моцерела и шоколадови вафли. Николов е успял да изгради три обекта – ферма за едър рогат добитък, ферма за дребен рогат добитък и млекопреработвателно предприятие „Земенея”. Фирмата му е утвърдена на пазара с биопродукти, които перничани и софиянци обожават, както и клиентите на „Била”.

Za Vladi2

Веднага след церемонията, която се състоя в „Грандхотел София”, Васил Николов разкри тайната на просперитета на фирмата си специално на вестник „Вяра”.

„Успехът на фирмата ми за млечно животновъдство и млекопреработка, която основах през 2002 г., се дължи на страхотния екип, който създадох от 53-ма човека. Това са трудолюбиви и посветени хора от Земен. Всички са съвсем млади, средната възраст на екипа ми е 25-30 години. Те се грижат за животните, сами си произвеждаме фуражите, с които ги храним. Сами си отглеждаме животните, сами произвеждаме млечните продукти, които пласираме в магазинната мрежа в София в търговската верига „Била”, а вече имаме и собствени магазини.

Строителството успях да осъществя чрез европейски проекти. Инвестицията е в размер на 5 млн. лв. Последния проект, т.е. мандрата, го осъществихме преди 8 години. Стартирах през 1992 г. с фурна за производство на хляб и хлебни изделия в Земен. После трансформирах дейността и започнах производство на халва. Тогава започнах да отглеждам и малко животни. Направих екип от 53-ма човека. Това са няколко рода от Земен, които работят при мен. В началото имах съдружник, с когото работех, но се разделихме. Отдавам почит на всичките си работници. Ще започна от общите работници, даже мога да кажа, че гледачите на животните са ми най-ценни. Аз съм най-възрастният във фирмата, а най-възрастният ми работник е на 40 години. Останалите са на 30-36 години. Това са хората, които се грижат за животните, за подсигуряването на фуражите. Директно доставяме продукцията по магазините в Радомир, Перник и София. Основният ни пазар е в София, продаваме  и в Благоевград.

Ние сме втората фирма в България, която произвежда биомляко. Нашето мляко се казва „Зелена ферма”. С млякото участвах и в изложение в Чикаго и в Аруда, Португалия. Изнасяме за Бахрейн и Кипър.”

Животните на Васил Николов пасат на свобода в Земенския балкан, известен с тучните си ливади, пълни с всякакви билки. Фермата се намира на 50 м под прочутия Земенски манастир сред дивна природа и екологично чиста трева. Мястото е далеч от заводски комини и смог.

„От дълбока древност е установено едно специфично райониране. Най-доброто кисело мляко става точно в нашия регион – Югозападна България. Най-добрият кашкавал – в областта на Родопите, а най-доброто сирене – Северна България. Това се дължи най-вече на климатичните условия и растителността.

Сега започнахме да произвеждаме една млечна руска напитка кефир. Тя се приема много добре на нашия пазар, особено във Варна. Кефирът е нещо средно между прясно мляко и айран. Пуснахме в производство моцарела и един кашкавал „Скаморца”, който се прави по италианска рецепта.

Напоследък съм се запалил и с много училища в страната организирам уроци сред природата. Това стана с помощта на няколко туристически агенции. Идваха групи от предучилищни детски градини до седмокласници. Тръгват в 8,30 от София и идват при нас. Децата гледат животните във фермата, запознават се как се добива млякото, после влизат в мандрата. Провежда се открит урок как се прави кисело мляко, кашкавал… Най-радостната част от обучението е дегустацията, след това отиват в Земенския манастир и доволни и отпочинали, се връщат в София. Децата са много впечатлени и аз много им се радвам. В началото на урока виждат купите със сено, после животните, прясното мляко и накрая превръщането му в кисело мляко. Децата смятат, че киселото мляко е замръзнало мляко.

Гордея се и с технолозите, които работят при мен.

24-годишната Станислава Розева отговаря за овцефермата. Тя води селекцията на 800 овце по страхотен начин, а хората казват, че като броиш овце, заспиваш. При нея няма заспиване. Отглежда малките агнета, страхотна е. Слага по две ушни марки на всяко животно и така всяко от тях има паспорт. Това са овцете, а отделно има и агнета, които се продават. И те се селектират. Едните са за разплод, други – за продажба, за отглеждане. За тях също се води информационен регистър.

През всичките тези години съм имал и тежки кризи, имах забавяния по плащанията по кредита. Изплащал съм и наказателни лихви по кредити, но на работниците заплатите никога не съм забавял. Даже в тежкия период съм гледал да увелича възнагражденията и за всяка произведена продукция давам бонус. Овчарите вземат по 20 ст. на литър мляко допълнително към заплатата, а краварите – 5 ст. Така те си докарват още една заплата върху заплатата, а заплатите на повечето са по 1200 лв. Това им е стимулът, за да гледат и да хранят добре животните.

Животните си съм поверил на четири семейства. Едно стадо е от около 200 животни, плюс агнетата стават около 400, стадата са четири.

За овцете годишно са ми нужни между 18 и 22 хил. бали сено. Набавяме го за два месеца – юли и август.

За кравите са нужни 5000 бали.

Във фермата има 100 крави, 800 глави овце и 200 кози. Това е огромен труд”, заключи Николов.

Базата си Николов строи с 5 млн. лв. от Европа и 2,5 млн. лв. кредит за съфинансиране, за стадото няма и стотинка от държавата.

Oще по темата ТУК

И тук: http://old.4vlast-bg.com/2016/03/28/%D0%BA%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82-%D1%86%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0-%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B0/

Spread the love