Рекорден иск за 2,2 млрд. срещу Цветан Василев, обезпечение има само за 1,428 млрд. лв.

Filed under: България |

 

54-12-02-Tsvetan VasilevИск за отнемане на активи на Цветан Василев за близо 2,2 млрд. лева е внесен от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) в съда. Само за активи на стойност около 1 428 097 218 лева обаче е имало обезпечение и те ще му бъдат отнети, ако Софийски градски съд разпореди. Това съобщи на пресконференция шефът на комисията Пламен Георгиев, който подчерта, че за първи път у нас, а вероятно и в Европа, се внася иск в подобни мащаби, предаде БТА.

Общата стойност на иска е 2 203 445 038.59 лева, като ответниците са 27 – физически лица и търговски дружества, които са регистрирани в различни европейски държави и офшорни зони.

Още през декември Софийският градски съд допусна иск на стойност около 1 млрд. лв. срещу Цветан Василев, съпругата му, дъщеря им и контролираните от него фирми в България. Искът засяга имоти в София, Варна, Созопол и Царево, които влизат към сегашния иск.

Едно от зданията в столицата е административната сграда на КТБ, останалите са 4 апартамента, няколко гаража и др. В провинцията пък са вила с бесейн и още две жилища.

В иска влизат още имот край Женевското езеро в Швейцария за 47,5 млн. лева, банкови сметки от 11 млн., три автомобила „Мерцедес“ за над 1 млн., 228 картини за над 990 000 лева, дружествени дялове, акции, ценни монети и други.

По думите на председателя на КОНПИ материалите по делото са повече от шест тома и в бъдеще искът може да нарасне.

Има и сметка в Швейцария, но все още не е разкрита банковата тайна по нея.

Според Пламен Георгиев „агресивното“ придобиване на имущество от страна на Цветан Василев е довело до ликвидната криза в КТБ, цитира го bTV.

Вчера банкерът застана за първи път пред съда в Белград по искането на българските власти да бъде екстрадиран у нас. Той заяви, че очаква справедливост, защото КТБ е станала жертва на „рейдърска атака“ с участието на прокуратурата.

Не е ясно кога ще излезе решението на сръбския съд, освен това окончателно ще се произнесе правосъдният министър на страната.

 

Снимка:

Банкерът се надява сръбските власти да не го екстрадират у нас заради източването на 206 млн. от КТБ

 

Spread the love

3 коментара за: Рекорден иск за 2,2 млрд. срещу Цветан Василев, обезпечение има само за 1,428 млрд. лв.

 1. Значи излиза, че Цветан Василев притежава имущество за 1,5 млрд. лв. Е хайде някой да ми обясни от къде е взел пари за това скромно имущество? КТБ никога не е раздавала дивидент насобствениците си, това означава, че Василев пряко не е взимал и лев от банката като мажоритарен нейн акционер. Въпреки това се е бъкал с пари, бизнеси и имоти. Е, дали не си е раздавал сам необезпечени кредити, а? Всичко около Цветан Василев подкрепя именно това, че е окрал вложителите си и не знам защо още се мотат от нашата прокуратура, а не са му повдигнали обвинение. Този човек трябва да гние в затвора и всичкото му имущество да бъде одържавено. Все пак взехме заем, за да се изплатят гарантираните депозити в КТБ. Този заем всички ние ще го плащаме.

  Galia
  2016/март/19 at 20:17 PM

 2. Да му взимат всичко. Василев се крие като мишка в Сърбия и 2 години не могат дори да го изправят пред съда – поне да му конфискуват всичко, което е придобил с откраднатите пари от КТБ!

  Евала
  2016/март/19 at 17:17 PM

 3. А екстрадация , а съд? Едно е да искаш, съвсем друго да получиш, а ние искаме действия.

  Ники
  2016/март/18 at 20:14 PM