Кметът на Кресна Николай Георгиев: От дома на предшественика ми Илиян Кръстев изскочиха 4 фактури за над 300 000 лв. на приближената му фирма „Аделина Стил 99” ЕООД, сезирах прокуратурата

Filed under: Актуално от днес,Благоевград |

Изписаните фактури са за изработването на електрически дейности във вилна зона Върбите за 240 000 лв., 20 000 лв. са за електрическо захранване на бизнес центъра, 50 000 лв. – за изграждането на канализация в с. Долна Градешница

55-08-01

Нови 4 фактури за над 300 000 лв. за фирма „Аделина Стил 99” ЕООД са открити в дома на бившия кмет на Кресна Илиян Кръстев, заяви настоящият градоначалник Николай Георгиев.

Освен това на изпроводяк Кръстев си взел за спомен общинския печат, който държал в дома си. На фирма „Аделина стил 99“ ЕООД общината дължи още 583 000 лв.

55-08-01 iliqn_krystev

Настоящият кмет на Кресна Николай Георгиев е предоставил всички фактури на прокуратурата. Те били разписани още преди местния вот през октомври и не са осчетоводени. Този и още серия факти изнесе кметът Николай Георгиев. Той направи отчет за първите 100 дни от управлението си. 875 000 лева са задълженията на община Кресна към 1 декември 2015 г. Просрочените задължения към 30 ноември 2015 пък възлизат на 1 003 000 лева, оповести Георгиев по време на специална пресконференция. Най-голямо е задължението към местната строителна фирма „Аделина стил 99“ ЕООД, което възлиза в размер на 583 000 лв., собственик на фирмата е Искра Георгиева. „Фирмата е със седалище в село Долна Градешница и се смята за приближена на бившия градоначалник, печелела е над 80% от поръчките в общината”, уточни още Николай Георгиев. Той поясни също така, че по време на управлението на прадшественика си Илиян Кръстев в община Кресна не е имало главен инженер, а главният архитект е бил назначен на 4-часов работен ден. „Общината буквално е била оставена на автопилот. Невинаги са налагани санкции при неподадени в срок декларации по Закона за местните данъци и такси, няма единна практика за изготвяне на удостоверение за данъчна оценка и при анулиране на издадени приходни квитанции”. Георгиев информира още: „Можем да се похвалим, че най-после кметският печат е при нас. Бившият управник благоволи да го върне три месеца след изборите, като ни обясни, че го е задържал, защото искал да си остави нещо за спомен от общината“, каза той и добави, че междувременно преди дни изкочили четири фактури за над 300 000 лева, които Илиян Кръстев държал в дома си. Те били разписани още преди местния вот през октомври и не били осчетоводени. „ „ В тази връзка съм сезирал прокуратурата, както и Държавната агенция „ Държавна финансова инспекция”. И четирите фактури са отново на прибилжената до бившия кмет на Кресна Илиян Кръстев – „Аделина Стил 99 „ЕООД. Изписаните фактури са за различни видове дейност – така например фактура от 240 000 лв. е за изработването на електрически дейности във вилна зона Върбите в местността Синаница над Кресна. 20 000 лв. са за електрическо захранване в сградата на бизнес центъра, намиращ се до общината в Кресна, фактура от 50 000 лв. има пусната за изграждането на канализация в с. Долна Градешница, както и за почисване на дере отново там”, коментира единствено пред в. „Вяра” Николай Георгиев. „До официалнато ми встъпване в длъжност на 1 ноември м.г. общината имаше несъбрани общински данъци и такси в размер на 476 000 лева. Никой не бе потърсил сметка на неизрязните платци години наред”, поясни също така кметът.

Николай Георгиев обяви категоричното си становище по въпроса с присъединяването на общината към ВиК асоциацията. „Ние тук, в Кресна, пием най-хубавата вода, и то за сумата от 50 ст./кубик. Ако дадем съгласието си да преминем към ВиК асоциацията, тогава таксата за вода ще стане 1,50 лв. за кубик. На кого е нужно това?”, риторично попита той и конкретизира, че около 200 000 лв. са нужни, за да бъде подменен целият водопровод в общината, който е на повече от 40 години и до момента не е сменян. Други 50 000 лв. пък ще са необходими за изготвянето на проекти. „Общата дължина на водопровода е 22 км. Идеята ни е той да бъде ремонтиран и подменян поетапно. На година да речем по 3 – 4 км и така до пълната му подмяна”, подчерта Георгиев.

ОбС шефката в Кресна Мая Божилова уточни, че бюджетът на община Кресна за 2016 г. е 4 184 500 лв., приет от Общинския съвет на 29 януари. 90% от капиталовите разходи ще бъдат инвестирани в подмяна на водопроводната мрежа в града.

 

Spread the love