Много българи по чудо не пострадали при атентатите в Брюксел

Filed under: Свят |

 

58-13-02-Raneni-BruxelДесетки българи са били спасени като по чудо при атентатите в Брюксел поради факта, че във вторник го няма този полет от белгийската столица, с който се връщат в София. Това съобщи говорителят на МВнР Бетина Жотева по Нова тв.

На летището, където се взривиха камикадзета и имаше десетки жертви, българите започват да се събират точно в 8 ч, когато стана атентатът, за да чакат обратния полет за София. В други дни тогава има десетки сънародници на това място, заяви Жотева.

По отношение на ситуацията след атентатите Жотева каза, че на 23-ма българи се е наложило да удължат престоя си в Брюксел. Властите ни са оказали съдействие на всички тях. Някои са настанени в хотел, а други – в консулството ни. Ако и днес не летят самолети, ще помогнем на всички, които се нуждаят – те ще бъдат нахранени и подслонени, увери Жотева.

Говорителката на Външно е живяла години наред в Брюксел, а в момента дъщеря й работи и живее там. „Беше страшно, за пръв път в живота си виждам такова страшно нещо”, разказала тя на майка си. Наложило й се да ходи пеша 3 спирки на метрото, тъй като всичко било блокирано след взривовете.

„В Брюксел вече има цели квартали, в които се знае, че не е добре да се ходи. Там е особено опасно за незабулени жени”, обясни Жотева. Тя подчерта, че преди време за опасностите на населените с хора от арабски произход квартали се е говорило само на ухо. Сега вече това се изрича на висок глас.

Според актуални статистически данни всеки четвърти жител на Брюксел не е белгиец.

Освен това социалната система в страната позволява на много мигранти да живеят спокойно в столицата на Европа, обясни още Жотева. Тя даде пример с мъж от марокански произход, който преди години се пенсионирал от социални помощи, които в Белгия били над 1000 евро на месец.

 

Снимка:

Ранени при атентатите в Брюксел изчакват помощ.

 

Spread the love