От купуването на билета до кацането на самолета: Службите вече ще знаят всичко за нас!

Filed under: Свят |

Европа овластява агенциите за сигурност, като им дава директен достъп до личните ни данни

Bornba terorizam

Атентатите в Брюксел дадоха повод на институциите на ЕС да се опитат да дадат тласък на борбата с тероризма. Европейските министри са се договорили да бъдат прокарани нови закони, които ще овластят службите за сигурност. Предвижда се агенциите да разполагат с директен достъп до личните данни на гражданите.

Предложенията за законови промени са били изпратени до редакцията на авторитетното издание Financial Times министрите ще улеснят достъпа на службите до приложенията, които ползваме или т.нар. „цифрови доказателства“.

Ще бъде създадена специална платформа, която ще позволи на агенциите за национална сигурност в Европа да си обменят данни. Службите нееднократно са критикувани, че не работят добре заедно, за да спрат координацията на джихадистите, които извършват атентати.

Предложенията включват също да се събира информация от доставчиците на мобилни услуги от Близкия Изток, които оперират и на европейския пазар. Така агенциите за национална сигурност ще имат директен достъп.

Според информацията тази мярка за сигурност няма да засегне личния живот на гражданите. Но в същото време, както коментира RT, тези регламенти потвърждават европейското намерение да се следват спорни планове като създаването на бази данни с имена на пътници – нещо, което се опитва да се наложи в Европа още от 2011 година.

Тази схема ще даде на агенциите за сигурност информация за всички пасажери в самолетите, включително имената им, домашните им адреси, маршрутът, по който летят, как са платили билета си, къде седят в самолета, какво носят в багажа си, дали са поискали напитка или храна. Някои правителства – като британското, вече събират тези данни.

 

Spread the love