11-те студенти от сп. „Архивистика” в ЮЗУ: Готови сме да напуснем ВУЗ-а заради подмяната на учебния план, 47 колеги се присъединиха към нас, готвим протест, нарекохме го „Лавината”

Filed under: Благоевград |

 

01-03  339_n

Студентите от сп. „Архивистика” Снежана Манолчева (с очилата), Йорданка Пройкова, Маргарита Касабова, Теодора Спасова и Имирка Близнакова

 

„Попълнихме молбите си за напускане на ЮЗУ, 47 наши колеги от други специалности се оплакаха, че и техните учебни планове са подменени. Подготвяме протест, който нарекохме „Лавината”, ще протестираме докрай, ако трябва ще затворим ЮЗУ, съобщиха за вестник „Вяра” 11-те студенти от специалност „Архивистика” в ЮЗУ, които бяха принудени да изучават предмети от „Археология”.

Както „Вяра” писа, учебният план на студенти от специалност „Архивистика и информационна сигурност с английски език” беше смесен с този на колегите им археолози.

01-03-borislav-urukov

Доц. Юруков

„Трябваше да учим аудиовизуални архиви, мултимедия за архиви, дигитални архиви, информационни технологии в архивите, практика в учрежденски архив, съвременни документи и системи и съвременни документални системи и документооборот, историческо документознание и международна и национална сигурност. Нито една от тези дисциплини не влиза в плановете на ръководството на университета. Вместо тях са ни наблъскали тракология, археология в няколко части, балканска история, история на Балканите, подводна археология, история на Древния изток, етнокултурно и религиозно разнообразие, история на Византия, османски език, документи за Македония в английските архиви и др., вместо архивари, ще ставаме водолази, и не с английски, а с османски език”, ожалиха се първокурсниците Снежана Манолчева, Маргарита Касабова, Евгений Ников, Станислав Смилянски, Имирка Близнакова, Теодора Спасова, Красимир Стоянов, Йорданка Пройкова, Явор Теодосиев, Стилиан Владимиров и Благовест Байраков.

Те споделиха, че покрай шума около техния случай с тях се свързали техни колеги с подобни и по-сериозни проблеми. „Става дума за още около 47 студенти от други специалности, чиито права също са потъпкани. Към момента тече организация на протест, който архивистите наричат „Лавината“, съобщиха те.

Студентите планират да поискат съдействие от община Благоевград, да организират протест пред МОН. Като крайна мярка планират стъпки за затваряне на ЮЗУ.

Студентите са категорични: „Не видяхме много независими медии, които да ни подкрепят. МОН и ЮЗУ не ни виждат и чуват. Дали в университета, или извън него, ще се борим докрай и ще ги накараме да ни чуят! По наша сметка сме общо около 80 студенти. Заедно с родителите и приятелите ни ще направим добър протест”.

„Първокурсниците идваха при мен и разговаряхме. Неудобството е преодоляно. Учебният план е преструктуриран и всички дисциплини се запазват. Когато студентите са под 10 души, не може да се провежда аудиторна заетост пълноценно. Има правила, които трябва да се спазват. За това има и решение на Академичния съвет, иначе студентите трябваше да минат на индивидуален план. Запазили сме всички дисциплини. Насочих първокурсниците за разговор с ръководителя на катедрата, за да стане още по-удобно за тях”, коментира в края на януари ректорът на ЮЗУ доц. Борислав Юруков.

Студентите обявиха, че са подготвили и жалба до прокуратурата.

 

Spread the love

Коментар за: 11-те студенти от сп. „Архивистика” в ЮЗУ: Готови сме да напуснем ВУЗ-а заради подмяната на учебния план, 47 колеги се присъединиха към нас, готвим протест, нарекохме го „Лавината”

  1. С това калпаво ръководство ще има още мно-о-го да ядат мароко горките излъгани студенти.Какви съвременни информационни технологии очакват като т-нар. ректор е доктор по педагогика, ако се пише шеф на информатика!

    Тото Американеца
    2016/март/26 at 14:24 PM