Племенникът на Ванга – отец Васил Панов, забърква билкови смеси за всякакви болести, споделя: В света на билките ме посвети баба, преди да откъсне всяко стръкче, му говореше и го милваше

Filed under: Здраве,Петрич |

 

60-09-01 отец Васил Панов

Oтец Васил Панов

Племенникът на петричката пророчица Ванга и божи служител в черковен храм „Св. Богородица“ в Петрич отец Васил Панов цери болни хора с билколечение. Славата му на лечител отдавна е излязла извън пределите на страната, а дарабта му на дядо магьосник освен от нашенци е призната и от стотици чуждестранни граждани, казват петричани. Самият отец Васил пък споделя, че билколечението, с което помага на хората, е преди всичко негово хоби. „Наследих дарбата от баба ми по бащина линия – Евгения, тя почина на 106 години. Баба беше братовчедка с леля Ванга. От родителите си знам, че когато 1942 година Ванга идва в Петрич с мъжа си, нямало къде да отидат и първо са живели при нас, докато си вземат парцелче и си направят една малка къщичка. Баба ми бе изключителна знахарка и хората в Петрич с прово я наричаха царицата на билките. Освен това беше и народна акушерка. От нея усвоих занаята да събирам билки. Като дете много обичах да се разхождам с нея в Беласишката планина, обикаляхме по полята с часове. Баба ми показваше всяко едно стръкче цвете, учеше ме за какво служи и как точно помага с него на нуждаещите се. Това, което ми беше най-интерсно, е, че винаги преди да го откъсне, тя се навеждаше над него и тихичко започваше да му говори, като през цялото време, докато му шепнеше, го милваше с ръката си. Когато я питах какво му говори, тя простичко ми отговаряше – нищо специално, говоря със сърцето си. Цветята са като хората, разбират всичко, но не могат да отговорят”, тези думи на баба запомних за цял живот”, споделя отец Васил. Билките, с които цери болните хора, пък продава в малко магазинче. „Силата им е магическа, особено когато са смесени подходящо. Всяка една билка е лековита, стига да знае човек как да я използва и каква точно болест лекува. Много хора идват при мен, помагам на всички. С билките забърквам микс за болести, за които съвременната медицина е безсилна и лекарите казват, че се нелечими. Правя смес от билки, лекуваща рак, както и стерилитет, има и такава смес, която е чудотворна за болните от диабет”, казва отец Васил.

„Не вярвах, че ще бъда лечител, вярата в това ми вдъхна Ванга. Веднъж ми каза: “Един ден ти ке отвориш твоя лична аптека, билкова.” Аз не й повярвах. Казах: “Аз не съм нито лекар, нито фармацевт.” “Не, не, не, аз те виждам, един ден ти ке лекуваш с ръката си.” Тя много пъти казваше на хората, като ги изпращаше за билки: “Аз съм пила тия билки, дето ми е казал отец Васил. Вземи ги от неговата ръка. Той да ти ги даде. Той е благословен да лекува”. Отец Васил разкрива още, че дъщеря му Мария, която е фармацевт по образование, също често му помага при обслужването на нуждаещите се хора. Той е роден на 10 януари 1944 година в Петрич. От 1970 година е свещеник, малко след това започва да се занимава и с билколечение официално.

 

 

 

Spread the love