8 църкви в Сапаревобанско искат пари от Европа за ремонти, кметът Калин Гелев: Камбанарията в „Гюргево” има нужда от обновяване

Filed under: Актуално от днес,Сапарева баня |

 

Кандидатстват с проекти по програмата за селските райони

64-08-01

ОбС одобри решенията на черковните настоятелства на 8 храма да кандидатстват с проекти за ремонти.

8 храма в община Сапарева баня искат средства за ремонти и благоустрояване от Европа, стана ясно на поредната сесия на Общинския съвет в курорта. Местният парламент определи като приоритетни дейностите по обновяване  в храмовете и ги включи в плана за развитие на община Сапарева баня до 2020 г. Единодушно бяха одобрени проектните предложения на черковните настоятелства за кандидатстване за финансиране по Програмата за развитие на селските райони.

Предвижда се ремонт на църквата „Св. Георги Победоносец“ и камбанарията в сапаревобанския квартал «Гюргево», както и изграждане на съпътстващи постройки, oграда  и облагородяване на прилежащото пространство, става ясно от докладната записка на кмета Калин Гелев. Манастирът  „Св. Стефан” над Сапарева баня ще кандидатства с проект за ремонт и реконструкция на сградата и подобряване на прилежащото пространство. В манастира «Покров на Пресвета Богородица» и храма «Св. Николай» в село Ресилово също смятат да обновят сградите и прилежащите пространства, включително и вертикалната планировка на обителта. Проектни предложения имат и от храмовете  «Св. Йоан Богослов» в село Овчарци, черквата «Св. Четиридесет мъченици» в Сапарева баня и параклисите «Св. Петка» и «Рождество Богородично» в планинското градче. Проектите още се разработват и не са остойностени.

 

Spread the love