Майката на дете аутист Албена Александрова: 8 терапии при психолог излизат 350 лв. на месец, държавата не помага, сама спасявам сина си

Filed under: Актуално от днес,Перник |

Регистрираните аутисти в Перник са 100, но броят им е много по-голям

67-07-01 нференция София

8 терапии при психолог за дете аутист ми излизат 350 лв., държавата не помага, всеки трябва да се спасява кой как може, оплака се майката на дете аутист от Перник Албена Александрова, която присъства на среща по проблема, организирана от певицата София. Майката не скри, че трудностите при отглеждането на такова дете са много. Нито една от услугите и посещенията при специалисти не се подпомага от държавата. «Само осем терапии при психолог за месец струват 350 лева. Именно липсата на средства спират много родители да ползват музикотерапия, ерготерапия или конна езда например, за да помогнат на детето си», заяви Албена. Майката призна, че един от най-големите й страхове е кой ще се грижи за сина й, ако с нея се случи най-лошото. От държавата няма никаква помощ, всеки сам обикаля фондации, всеки сам търси начин да се спасява или по-точно – да спасява детето си. И ако за този проблем не се говори, той няма да се реши сам.

Ирина Гогова – ресурсен учител от Перник, също сподели, че има много деца аутисти, които се нуждаят от ежедневни грижи. Тя беше категорична, че трябва да се промени отношението и към тях, и към родителите им. „Децата от този спектър, както и децата с увреждания са обгрижвани в различни институции до 18-годишна възраст. След това какво става с тях?” – попита педагожката. В ресурсния център в Перник има над 250 деца със специфични потребности. В момента регистрираните аутисти в Перник са 100, но всички са категорични, че техният брой е много по-голям.

Кампанията за подкрепа на децата аутисти трябва да е ангажимент на цялото общество, тя не бива да се политизира, заяви вчера певицата София Георгиева на специална пресконференция. Тя е защитник на кампанията за по-добър живот на децата аутисти и в последните години активно работи за каузата повече хора да обърнат внимание на проблемите им. «Семействата на тези деца имат огромен проблем. Повечето от тях не могат да остават сами дори за две минути. Държавата трябва да вземе мерки и да подпомогне семействата им. Нужно е да се изградят центрове за работа с деца аутисти. Много хора подкрепиха центъра за работа с деца аутисти „Дъга” в столицата, за да се разшири. В този център децата получават безплатна терапия”, сподели София.

 

Снимката

Певицата София, майката на дете аутист Албена Александрова и ресурсният учител Ирина Гогова говориха за проблемите на децата аутисти

Spread the love