33-мата общински съветници в Дупница чакат институциите да се разберат кой да ги свика за сесия

Filed under: Актуално от днес,Дупница,Кюстендил |
68-06-01  P1370283

ОбС-Дупница

Юристът на ОбС – Дупница Милен Попов: Губернаторът на Кюстендил Виктор Янев трябва да свика съветниците за нова тържествена сесия, а не председателят на ОИК Здравко Василев

33-мата общински съветници в Дупница са в шах, след като областният управител на Кюстендил Виктор Янев обяви, че председателят на ОИК – Дупница Здравко Василев трябва да насрочи сесия, а Василев пък отсече, че не той е човекът, нито пък комисията, която оглавява, е органът, който има право да направи това.

68-06-01-Zdravko Vasilev

Здравко Василев

Така съветниците в Дупница изпаднаха в безвъздушното пространство след решение на ВАС, което е написано така, че се тълкува многозначно. Дупничани са категорични, че юристите в областната администрация само получават заплати, без да са компетентни и подвеждат областния управител.

19-01-popov 11 copy

Милен Попов

„Лошото е, че нашите пари отиват за заплати на хора, които хал хабер си нямат от занаята. Дните минават и поради неработеща и тромава администрация нищо добро не се случва в региона. Областта е в пълен застой. Питаме къде са проектите и кой работи по тях, има ли срокове. Кога ще се съберат съветниците? Колко време трябва да мине още?”, звъняха в редакцията десетки дупничани.

04-04-viktor qanev

Виктор Янев

С тези въпроси се обърнахме към юриста на Общинския съвет в Дупница Милен Попов.

„33-мата общински съветници от Дупница ще положат отново клетва на първото заседание на Общинския съвет, което областният управител на Кюстендил Виктор Янев трябва да насрочи”, категоричен беше юристът и добави: „Спорът е дали председателят на ОбС Ивайло Константинов, който положи клетва в началото на ноември 2015 г., има право да насрочи заседанието, или това трябва да направи областният управител. В никакъв случай обаче на сесия съветниците не може да събере ОИК. Това е така, защото с решението си ВАС е отменил изяло решението на ОИК – Дупница, с което се обявяват изборните резултати за Общински съвет, както и поименният състав на общинските съветници, а преписката е върната на ОИК за обявяване на нови резултати от изборите, проведени през октомври 2015 г.

В резултат на това ОИК е анулирала удостоверенията на всичките 33-ма общински съветници, с които те са обявени за избрани.

Към момента предстои издаването на нови удостоверения на всички 33-ма съветници, поради което е налице нов Общински съвет, който трябва да бъде конституиран с ново учредително заседание, т.е. с нова тържествена сесия.

Становището на областния управител Виктор Янев би могло да се приеме като правилно само в един случай, ако съдът беше отменил решението на ОИК – Дупница само в частта за тримата общински съветници, които напускат – Матей Попниколов, Стоян Стоянов и Николай Табаков. В този случай ОИК щеше да обяви имената само на новите трима – Иван Танев, Христо Михалчев и Георги Георгиев и казусът е решен. Но казусът не е такъв. Изправени сме пред изцяло ново решение и изцяло нов съвет. Затова на предстоящата сесия, която по мое мнение трябва да бъде насрочена от областния управител, клетва ще положат всички съветници, независимо от факта, че новите членове на ОбС са само трима. Ще имаме и нов избор по сформиране на нов състав на постоянните комисии, действащи към ОбС ще имаме и избори за председател.

Всички решения, взети от стария състав на ОбС, са законосъобразни, защото решението на Върховния съд се прилагат от момента на тяхното постановяване”.

„ОИК – Дупница не е органът, в чиито правомощия е насрочване на сесия на ОбС след влязло в сила решение на ВАС”, категоричен беше председателят на избирателната комисия Здравко Василев, в момента юрист на община Дупница.

Говорителят на окръжната прокуратура в Кюстендил Марияна Сиракова заяви по повод възникналият казус: „Ние като прокуратура упражняваме надзор по законност на административните актове на Общинския съвет и се произнасяме едва след като мине сесията, а не преди нея. Можем да направим своята проверка след предстоящата сесия. Като институция ние не сме в правомощията да казваме какво трябва да се прави, кой да го прави, дали всички съветници да положат клетва, дали да има избори за председател и членове на постоянните комисии, или само тримата съветници да положат клетва. Щом има решение на ВАС, то трябва да бъде прочетено и изпълнено”.

Припомняме, че на първа инстанция съдия Иван Демиревски от КАС взе решение за касиране на изборите в Дупница. Върховните магистрати обаче отмениха решението и обявиха, че мандатите трябва да бъдат преразпределени.

 

Spread the love