Има ли напрежение между Борисов, Цветанов и Бъчварова

Filed under: България |

Конфликт в ГЕРБ няма, твърдят премиерът, заместникът му и вътрешният министър. В партията обаче се заговори, че ако законопроектът за МВР не мине, ще се стигне до предсрочни избори

12-04-Tsvetanov

Съществува дилема по отношение на това, че ако проектозаконът за МВР на Румяна Бъчварова не мине, може да се стигне до предсрочни избори. Така депутатът от ГЕРБ Румен Иванов коментира бламирането на министъра от вътрешната комисия в парламента в сряда.

Вече трети ден проектозаконът, който трябваше да реформира сектора, води до избуяване на напрежение в ГЕРБ.

Депутатите от вътрешната комисия отхвърлиха текста на вицепремиера и бивш началник на кабинета на Бойко Борисов Румяна Бъчварова, а Борисов лично се ангажира да търси подкрепа при реформаторите законът да мине.

Днес се появи и още една разделителна линия –  а именно противопоставянето на Борисов и Бъчварова бившият подчинен на Цветанов Станимир Флоров да оглави ДАИ. Според Бъчварова проблемът със закона за МВР е, че депутатите от комисията не са чели задълбочено проекта, който предвижда орязване на социалните придобивки и привилегии в сектора.

12-04-Borisov

„Става дума за разделянето на служителите на първа-трета категория“, лаконично обясни Бъчварова. Вчера премиерът Бойко Борисов я подкрепи като попита РБ, АБВ и ПФ дали не са гласували закона, защото пазят чантаджиите и даде пример с това защо чиновник от пресцентъра на МВР да е по-висока категория от чиновник в Министерски съвет – едните са първа, другите са трета категория.

„Аз не бих казал, че това са чантаджии, защото е много обидна терминология“, коментира днес в „Здравей, България“ по Нова ТВ Цветанов. Той обаче повтори тезата си от сряда, че Бъчварова не е бламирана.

12-04-Bachvarova

За разлика от него, Бъчварова от Русе днес отказа да коментира има ли напрежение между двамата: „Персонални отношения отказвам да коментирам. Те нямат никакво значение, за мен за важни принципните въпроси – какво правим с МВР, накъде вървим, кое е това по-добро, което можем да направим. Да, това е бламиране на реформата, но това е само една комисия“.

След скандалите в ДАИ стана ясно, че бившият шеф на ГДБОП Станимир Флоров е бил предложението на транспортния министър Ивайло Московски за шеф на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, а Цветан Цветанов днес заяви, че е бил съгласен. Зам.-шефът на ГЕРБ обаче посочи, че Бъчварова е била против Флоров, а малко по-късно и Борисов заяви, че той също бил против. Така Цветанов намекна, че няма нищо общо с арестувания и обвиняем за корупция шеф на ДАИ, който е в ареста.

Самият Флоров се спряга за близък до Цветанов – през 2013 г. беше прекратено производството срещу него за оперативни разработки, обект на които е бил той преди да оглави дирекцията.

Флоров е и свидетел по делото срещу Цветанов за шестте „Не“ – толкова пъти тогавашният вътрешен министър отказал да разпише позволено от съдия прилагане на специални разузнавателни средства срещу бившия великотърновски антимафиот Орлин Тодоров.

Само преди месец пак се заговори за раздор в ГЕРБ, след като депутатите поискаха от Борисов да извади всички представители на ДСБ от властта, докато той бе в Брюксел. От там министър-председателят коментира: Докато капитанът е в Брюксел, бунт на кораба.

Снимки:

Цветан Цветанов

Бойко Борисов

Румяна Бъчварова

Spread the love