Менда Стоянова: Кметовете поемат селските казани за ракия

Filed under: България |

 

71-12-03-KazaniРегистрацията и контролът на казаните за варене на ракия да минат изцяло към общините вместо към Агенция „Митници“. Това ще предложи на парламента шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

„Кметовете много добре знаят къде по селата има ракиджийници и колко от тях работят реално“, обясни Стоянова. Тя ще предложи приходите от акцизите на сварената ракия да влизат в общинските бюджети. Промените предвиждат въвеждане на регистрационен режим и за производителите и вносителите на казани.

„Така ще се знае кой се занимава с тази дейност“, допълни депутатката. Тя обясни, че в България регистрираните обекти са 1576. 26% от тях декларирали, че варят под 15 литра ракия. Стоянова разказва, че премиерът Борисов поискал проверка на казана на ракиджийницата в Банкя.

„Оказа се, че там има не един, а два казана, които не са регистрирани в Агенция „Митници“ и те бяха запечатани“, обясни шефката на бюджетната комисия. Според нея държавата губи от сивия сектор с казаните милиони левове. Стоянова изчисли, че приходите трябва да бъдат около 10 млн. лева, а са внесени едва 700 хил. лева.

„Най-голямата загуба идва от нелегалните казани и от това, че регистрираните варят много повече от разрешените 2500 литра“, каза депутатката. По думите й контрабандната ракия, която се вари, зареждала не само кръчмите на село, а и олинклузивите в хотелите по морето.

 

Снимка:

Нелегалните казани зареждали дори хотелите по морето, посочва Менда Стоянова.

 

Spread the love