10 000 нелегални спрени на границата, пращат още 300 военни да пазят

Filed under: България |

Това са хора, които виждат граничните патрули и се отказват да преминат на територията на България, посочват от Гранична полиция

71-12-01-Granitsa-1

Още 300 военни ще бъдат насочени към границите ни, каза премиерът. Над 10 000 са нелегалните мигранти, недопуснати да влязат в България за първите 3 месеца т.г.

„На турска територия сме забелязали 10 111 души, които не са допуснати да влязат на наша територия, именно от нашите действия по самата гранична бразда”, съобщи в интервю за БНР директорът на Гранична полиция главен комисар Антонио Ангелов. „Това са хора, които, забелязвайки граничните патрули, се отказват да преминат на територията на България”, обясни Ангелов. В същото време 1336 са нелегалните мигранти, които Гранична полиция е заловила при опитите им да влязат нелегално у нас за първите три месеца на годината, каза още директорът на Гранична полиция. Според главен комисар Антонио Ангелов тази цифра е по-малка в сравнение с броя на хората, заловени за същия период на миналата година.

Не навсякъде на 1000 км граници може да бъде поставена ограда, досега сме осигурили близо 100 млн. лв. за огради, техника и командировъчни, каза премиерът Бойко Борисов в Учебен полигон „Ново село” край Сливен, където откри военно учение. Така той аргументира решението за допълнително подсилване на пограничния контрол с армейски части.

Министърът на отбраната Николай Ненчев поясни, че решението е взето в понеделник и военните ще бъдат изпратени в сряда. 500 души могат да бъдат изпратени веднага, каза Ненчев в края на февруари т.г. До 1000 военни могат да се изпратят на границата, ако това се наложи от нова вълна от бежанци, казаха миналата есен и Ненчев, и премиерът Борисов.

Министър-председателят обясни, че допълнителните сили ще бъдат разположени така, че да осигуряват контрол и безопасност върху границите на страната ни.

„На ден залавяме по 90-100 души, ако някой премине турската или гръцката граница, бива залавян у нас”, каза Борисов. По думите му се прави всичко възможно и се води превантивна дейност, така че да се знае, че у нас не могат да преминат границите на ЕС.

„България е отворена само през официалните контролно-пропускателни пунктове. Всичко останало е затворено”, посочи премиерът Борисов.

„Трябва да се внимава да не се насочи политиката към религиозни войни, там оправяне няма”, каза още той.

Борисов добави, че в момента министрите на отбраната и вътрешните работи ежечасово комуникират с колегите си от съседните държави, за да се контролира бежанският поток.

В неделя македонската полиция използва сълзотворен газ, за да отблъсне мигранти при Гевгелия, опитващи се насилствено да преминат границата от Гърция. Стотици са ранени, сред тях и представители на органите на реда.

Междувременно стана ясно, че Правната програма на Българския хелзинкски комитет (БХК) подготвя сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров срещу премиера Бойко Борисов. Причина са изказванията на Борисов за доброволните отряди по границата, извършващи арести на мигранти.

 

Снимка: Премиерът Бойко Борисов откри военното учение в учебен полигон „Ново село” край Сливен.

 

Spread the love