ИДИЛ разруши древните „Врати на Бога” в Мосул

Filed under: Свят |

 

66666 copy„Ислямска държава” е разрушила архитектурен паметник на над 2000 години край иракския град Мосул – Портата Машки, съобщава в. ”Индепендънт”. Всекидневникът се позовава на Британския институт за изследване на Ирак и на местни източници в града.

Портата Машки, позната също като „Вратите на Бога”, е била един от укрепените входове към древния асирийски град Ниневия. Споменат и в Библията, този град от VII век пр. Хр. някога е бил най-големият в света.

За разрушаването на паметника ислямистите са използвали военна техника. Освен това според непотвърдени сведения те частично са демонтирали древните стени на Ниневия и продават каменните блокове от тях.

Портата Машки е поредният унищожен исторически паметник на териториите, които терористичната групировка контролира. Тя смята много от реликвите от преди исляма за богохулни, припомня „Индепендънт”.

Варварската кампания причини тежки загуби на световното културно наследство и в Сирия, а вече и в Либия. Говорител на института за изследване на Ирак е казал, че информацията още не е достатъчна, за да се оцени мащабът на сегашните поражения. Той е добавил: „Ние, разбира се, осъждаме всички актове на вандализъм и унищожаване на културно наследство”.

Не за първи път джихадистите рушат ценности в Мосул, град в Северен Ирак, окупиран от тях през юни 2014 г. През февруари м.г. ислямистите разпространиха видео за погрома над местния музей. Сред разбитите ценности е и датирана от VII век пр. Хр. статуя на крилат бик, асирийско божество.

По същото време е съсипана и библиотеката в града. Изгорени са над 100 хиляди стари книги и ръкописи, някои от които са признати за историческа ценност от ЮНЕСКО.

ИДИЛ е превърнала лабораториите в университета в Мосул в работилници за взривни устройства, съобщава още „Индепендънт”. Там се правят химически оръжия и бомби за атентатори самоубийци.

 

Снимка:

”Вратите на Бога” беше сред запазените входове към древния асирийски град Ниневия.

 

Ислямисти рушат асирийски паметници от XIII в. пр.Хр. в Нимруд на 30 км от Мосул.

 

Spread the love