След публикация на „Вяра”: Местни хора сигнализираха: Районът около поголовната сеч в Разлог е надупчен с изкопи, умишлено ли горските пътища са съсипани от ДГС, за да се прикрива контрабанда на дървесина?

Шефът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов: Проверката показа, че твърденията за умишлено повредени пътища не отговарят на истината, установихме 45 прясно отрязани дървета от бял бор

Началникът на ДГС – Разлог Здравко Чилев не можа да отговори на въпроса, ако възникне пожар в този район, как ще достигнат специализираните автомобили до стихията, сведе глава и седна на земята замислен

74-03-01-katarino1 copy

Колите на горските служители не можаха да стигнат до мястото на незаконната сеч

„Районът около поголовната сеч в Разлог, за която „Вяра” първи информира, е осеян с направени изкопи, кола до там не може да припари. Питаме умишлено ли са повредени горските пътища до местността Катарино над погребите на бившето стрелбище над Разлог. Дали някой открито прикрива достъпа с автомобил до мястото на добива на контрабандна дървесина.”

74-03-01-katarino2 copy

По горските пътища има умишлени изкопи

Това сигнализираха и попитаха чрез „Вяра” местни хора от района. Според тях въпросните изкопи са дело на служители на ДГС – Разлог и настояват ръководството да направи проверка и да излезе със официално становище за съмненията им. Екип на „Вяра” беше завчера в горещата точка и установи, че до там не може да се стигне с лек автомобил. На въпрос, ако възникне пожар в този район, как ще достигнат специализираните автомобили до стихията, шефът на ДГС – Разлог, Здравко Чилев не можа да отговори нищо, като сведе глава и седна на земята замислен. Така и на мястото не дойдоха главните отговорници за района началникът на участъка Николай Нусторов и горският стражар Георги Алуминов, за да отговорят на въпроса дали са си затворили очите и са допуснали поголовно изсичане на дървета над Разлог.

74-03-01-katarino3 copy

Здравко Чилев

Междувременно след публикацията на „Вяра” от ЮЗДП направиха допълнителна проверка. Ето какво констатираха:

45 прясно отрязани дървета от бял бор по периферията на насаждение констатираха служители на ЮЗДП при извършената проверка след сигнал за незаконна сеч в м. Погребите на територията на ТП „ДГС Разлог”. Дърветата са с диаметри на пъновете между 10 и 20 см, а обемът на незаконно отсечена дървесина е 2 куб. метра.

В същия подотдел през 2015 г. е имало редовна сеч на повредена дървесина от снеголом. Впоследствие служители на ТП „ДГС Разлог” са установили нарушение, за които са съставени констативни протоколи и 13 акта за установяване на нарушение само за последните четири месеца.

Относно твърденията, че има умишлено повредени горски автомобилни пътища, проверката показа, че това не отговаря на действителността. Насаждението се намира в непосредствена близост до земеделски имоти и достъпът до него е изключително улеснен. Затова през изминалите години са затваряни подходите, които самите нарушители са правили.

Според служителите на горското стопанство последното нарушение е дело на системни бракониери, на които многократно са им съставяни актове. Дни преди този случай за пореден път срещу горските служители са отправяни заплахи, ругатни и обиди, както и закани за уволнение.

Във връзка със зачестилите незаконни посегателства в района на Разлог ръководството на Югозападното държавно предприятие предприема допълнителни мерки за опазване на горите. „Основният мотив за извършване на незаконни дейности в региона е наличието на пазар – цехове или предприятия, които преработват незаконно добитата дървесина. Затова е важно да се намери потребителят на тази дървесина”, коментира директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов.

Намаляване площта на охранителните участъци, продължаване на денонощните дежурства от мобилните контролни звена с участието на служители от ЮЗДП и подобряване взаимодействието с полицейските управления в Разлог и Банско, са част от мерките.

 

Spread the love