Продължават протестите срещу трудовата реформа във Франция

Filed under: Свят |

13-02-La Frans-revolucions

През изминалата нощ имаше нови сблъсъци в Париж и други френски градове между полицията и протестиращи срещу реформа на трудовото право във Франция.

Първоначално демонстрантите са възнамерявали да се запътят към Елисейския дворец, за да посрещнат президента Франсоа Оланд, който в четвъртък вечерта имаше участие в телевизионно предаване.

Полицейски кордон обаче отклони хората и те се насочиха към северната част на Париж, където стотици млади демонстранти изпочупиха витрини на магазини, автобусни спирки и банкомати.

На Площада на Републиката в Париж протестиращите замерваха полицаи със столове, тояги и бутилки. Силите на реда отвърнаха със сълзотворни гранати.

При сблъсъците има четирима ранени демонстранти. Арестувани са над 20 души.

Протестното движение „На крак цяла нощ“ започна на 31 март, когато група демонстранти решиха да не се прибират след протестно шествие срещу предложената реформа на Кодекса на труда.

Оспорваният законопроект има за цел да направи по-гъвкав пазара на труда във Франция. Управляващата социалистическа партия и представители на бизнеса твърдят, че реформата ще подпомогне икономиката, улеснявайки компаниите да наемат и уволняват служители.

Проектът формално запазва 35-часовата работна седмица, но разрешава на фирмите да прибягват до алтернативни варианти като 12-часов работен ден. Той допуска 60-часова работна седмица при „извънредни обстоятелства“.

„Моята политика носи резултати, а в бъдеще тези резултати ще се умножат“, заяви снощи президентът Франсоа Оланд пред телевизия France 2, цитиран от „Фокус“.

На въпрос кога ще обяви дали ще се кандидатира за нов мандат държавният глава посочи, че това ще стане в края на годината.

Снимка:

При сблъсъците има четирима ранени демонстранти

Spread the love