Жабокрътската снаха Виктория разби хегемонията на баба Цветанка и стана майсторка на зелника на уникалния празник в кюстендилското село

Filed under: Актуално от днес,Кюстендил |

 

Digimax A50 / KENOX Q2

Digimax A50 / KENOX Q2

26 жени от кюстендилското село Жабокрът запретнаха ръкави, омесиха баници, пити и зелници и така за девета поредна година направиха празника на зелника да бъде още по-пъстър.

Digimax A50 / KENOX Q2

Digimax A50 / KENOX Q2

Майсторка на зелника стана жабокрътската снаха Валентина Васева, която е земеделски производител. На второ място се нареди Стефка Бинева, а трета остана дългогодишната титулярка Цветанка Миланова. В категорията „Питки” на първо място се класира Виктория Якимова, чиято баба е родом от село Жабокрът, на второ е Даниела Георгиева, а на трето Валентина Георгиева. В категорията на сладките изкушения първа е Татяна Григорова, втора Йонна Петрова и трета Здравка Митева.

Digimax A50 / KENOX Q2

Digimax A50 / KENOX Q2

Digimax A50 / KENOX Q2

Идеята за празника на зелника дава бившият читалищен председател Никола Кадийски. По-късно традицията продължава новата председателка Милена Стоименова. Тази година журито, което оценяваше кулинарните изкушения, бе в състав Виолет Вьорлер, Силвия Григорова от Областната дирекция по безопасност на храните, както и Любка Колева. „Следим да има добър външен вид, хубаво изпечени кори и плънка“, сподели Силвия Григорова, докато обикаляше произведенията. Всички девет победителки получиха домакински принадлежности и специално изработени плакети с логото на празника. Първенците пък в трите категории се прибраха и с по една огромна торта от спонсорите на празника

 

Първоначално в кулинарното изложение се представяха само баници, пити и зелници. От няколко години то се разширява, като местните жени участват и със сладки изделия. Зелникът е уникален за Кюстендилския край. Името произлиза от плънката за баницата, която трябва да е зелена – коприва, щафел, спанак или праз лук. Омесването му е изключително трудоемко и продължава с часове. Най-важната част са корите, които трябва да бъдат изключително тънки, с тях се покрива зелената плънка, сподели Стефка Бинева, останала втора в надпреварата. Сред критериите за най-добър зелник са да е добре изпечен, с тънки кори, плънката да бъде вкусна и не много сочна, за да не навлажни корите, и да бъде много добре оформена горната кора на зелника. В продължение на няколко години за майсторка на зелника е обявявана Цветанка Миланова. „Тази година приготвих баница, искам да дам път и на младите да се включат. В последните седем години на три пъти съм печелила второто място, а четири години поред съм победител. Зелникът ми е хубав, защото го замесвам с песен и с любов. Приготвям го четири часа, но си заслужава. Слагам му масълце, за да е мекичко. Като разточа корите с точилка, ги оставям да се подсушат поне един час, така остават хрупкава следа в устата. Зелникът може да се яде и за закуска, и за вечеря, но задължително със студен айрян“, усмихва се Цветанка Миланова.

„Когато решихме да създадем този празник, идеята ни беше това майсторско умение, каквото е разточването на зелника, да се предаде от по-възрастните на по-младите и да докажем, че традициите са живи“, разказа инициаторът Никола Кадийски.

Digimax A50 / KENOX Q2

Spread the love