И близки на Клинтън уличени с офшорки: Имената изплуваха в Досиетата „Панама“

Filed under: Свят |

Hilari Klintan

Имената на редица приближени до кандидата за президентската надпревара в САЩ Хилъри Клинтън и нейния съпруг и бивш държавен глава Бил Клинтън изплуваха в разкритията около Досиетата „Панама“.

Това съобщи сайтът „Макклатчи“, цитиран от БГНЕС.

Съпрузите имат близки връзки с хора, използвали услугите на адвокатската кантора „Мосак Фонсека“ за създаване на офшорни компании. Хилъри съвсем наскоро остро разкритикува разкритите финансови схеми.

Сред уличените е Габриел Фиалков, която е финансов директор на първата кампания на Хилъри Клинтън в американския Сенат.

Изплува също така името на Франк Джустра – канадски минен магнат, участвал в редица пътувания с Бил Клинтън.

В списъците фигурира семейство Шагори, което осигури 1 милиарда долара за проекти на организацията „Клинтън глоубъл инишътив“.

Там е и китайският милиардер Лап Сен, който беше в центъра на скандала със събирането на средства за Демократическата партия по времето на управлението на Бил Клинтън.

Панамската фирма „Мосак Фонсека“ е била използвана и от компании, финансирани от починалия инвеститор Марк Рич. Той бе обявен за международно издирване, преди Бил Клинтън да го помилва в последния ден на своя втори мандат.

Самото семейство Клинтън не се появява в базата данни на „Мосак Фонсека“. Няма ги също така имената на дъщеря им Челси и нейния съпруг Марк Мезвински.

Разкритията ще засилят позициите на Бърни Сандърс – основен конкурент на Хилъри Клинтън за номинацията на Демократическата партия за кандидат-президент, твърди „Макклатчи“.

Снимка:

Хилъри Клинтън

Spread the love