Известни дупничани станаха актьори – Галевият гард Конана игра крадец, банкерът Борислав Борисов влезе в кожата на банкрутирал помешчик

Filed under: Актуално от днес,Дупница |

 

В късометражните филми с роли се изявиха журналистката Димитринка Симеонова, юристката Евгения Гергова, племенницата на зам.-кмета Крум Милев – Мария Стоянова, националът по таекуондо Теодор Георгиев

Братът на Борис Дали – Велислав участва във филма на Виктория Янева, „братовчедите” Виктория Божкова и Владимир Илиев се влюбиха

Участниците в театралните спектакли, представени на фестивала

Известни дупничани умело се превъплътиха като театрални и филмови герои и заслужено спечелиха аплодисментите на публиката на третото издание на фестивал в Дупница, носещ името на примата на българското кино Невена Коканова. „Фестивалът тази година се провежда изцяло с финансовата помощ на общината, решихме традицията да продължи”, заяви при неговото откриване заместник-кметът Красимир Георгиев. Заедно с директора на ОбДТ „Невена Коканова” Славчо Пеев той даде старт на тазгодишното издание.

77-05-01 3322_n

Участниците в „Да се влюбиш” заедно с Виктория Янева

Фестивалът бе открит с три късометражни филми. На първия филм „Да се влюбиш“ режисьор е актрисата Виктория Янева. В него специално участие имат рок легендата Милена Славова и клуб „Неразделни братя“, сред които и братът на попфолк певеца Борис Дали – Велислав Делибалтов. Младите таланти Виктория Божкова и Владимир Илиев играят ролята на момчето и момичето, което се влюбват, докато в един момент разбират, че са първи братовчеди.

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Героите на Борислав Борисов и Валентина Караганова се влюбват след лют скандал за пари

MINOLTA DIGITAL CAMERA

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Директорът на дупнишкия театър Славчо Пеев и актрисата Василка Сумева с интерес изгледаха пиесите на талантите от града

Съпругата на адвокат Йонко Гергов – юристката Евгения Гергова, се превъплъти в ролята на майката на момчето, а журналистката Димитрина Симеонова пък игра майката на момичето.

Във втория филм „Писмото“ участва племенницата на заместник-кмета Крум Милев – Мария Стоянова, която се справи отлично с ролята на влюбеното момиче. Тя учи в Гимназия „Христо Ботев“ и се занимава с актьорско майсторство от 3-4 години. Партнираха й Димитър Станимиров и Георги Шумарски, бивши ученици по актьорско майсторство на Иван Иванов.

Филмът „Една мечта“ бе дебютна роля за спортист №1 на Дупница за 2015 г., таекуондистът Теодор Георгиев, а Петя Хаздай пресъздава ролята на състезателка по спортни танци. Хореографията е дело на ръководителя от ТК „Абракс“ Димитър Шопов.

След прожекцията на филмите участващите актьори се качиха на сцената за връчването на призовете за най-добър сценарий. Отсъстваше единствено Тодор Георгиев, който бе на състезание. Виктория Янева, Петя Хаздай и спортният журналист Пламен Казаков бяха наградени от заместник-кмета Красимир Георгиев за сценариите на късометражните филми.

Веднага след филмите бе представена постановката „Мечка“ по Антон П. Чехов. Режисьор на едноактната комична пиеса е Иван Иванов, а ролите изпълниха секретарката на читалище „Ген. Тодоров” Валентина Караганова, финансистът и бивш шеф на „Балканбанк” Борислав Борисов и дългогодишният хорист в Мъжки хор „Св. Иван Рилски“ – Дупница Христо Дръндаров.

„Пиесата бе едно голямо предизвикателство както за актьорите, така и за мен. Да се постави такава пиеса, е „голяма лъжица“, но актьорите се отнесоха професионално и с много голяма отговорност. Не си спестиха нито едно усилие и това помогна да покажат и таланта си. Смятам, че направихме много професионално нещата“, сподели Иван Иванов.

Той е режисьор и на постановката „Гражданоселци“, която бе представена на следващия ден заедно със „Семейна идилия” и „Крадецът няма имена“. Трите пиеси спечелиха престижния конкурс и бяха отличени за най-добър сценарий и актьорска игра. Постановките са дело на режисьорите Светослав Пеев, Виктория Янева и Иван Иванов, като в тях участват: Николай Иванов-Дудата, Мария Стоянова, Николай Иванов, Петя Хаздай, Георги Градевски, Маргарита Иванова, Борислав Борисов, Светослав Манов, Николай Манев, Ангел Петров.

„Селяните тръгнаха да стават граждани… Някои успяват, други не, но по-важно е човек да опита… Не, че на село не е хубаво – напротив, но така е модерно – хората да напускат селата, да се заселват в градовете и да се правят на граждани. Не, че в градовете няма селяни – кореняци, защото прозвището „селянин“ не се определя от месторождението, а от характера на човека“. Така анонсира пиесата „Гражданоселци“ нейният режисьор Иван Иванов.

Автор на сценария е Георги Якимов, който е представил една пъстра палитра от образи, попаднали на неподходящото място в неподходящото време. Под формата на скечове в пет различни ситуации авторът се е постарал да ни представи сложността на човешките отношения. А хуморът в пиесата е много важен, защото единствено дава истинност и живот на случващото се“, допълва Иван Иванов. “Искам да отлича всички от този екип, защото работиха в името на това да се получи постановката“, коментира още Иванов.

В „Гражданоселци” участваха завършилата в ЮЗУ – Благоевград и поп и джаз пеене в класа на Орлин Горанов Маргарита Иванова, Борислав Борисов, Светослав Манов, работещият в офиса на ГЕРБ – Дупница Николай Манев, председателят на Мъжки хор „Св. Иван Рилски” Николай Иванов, сервитьорът Ангел Петров и Христо Дръндаров.

В постановката „Семейна идилия“ пък взеха участие журналистката Димитрина Симеонова, Николай Иванов-Дудата и ученичката от гимназията Мария Стоянова.

Бившият бодигард на Братя Галеви – Георги Градевски-Конана се превъплъти в образа на крадеца в постановката „Крадецът няма имена“. Партнираше му чаровната журналистка и пиарка на бившия кмет на ДупницаАтанас Янев Петя Хаздай. Режисьор на постановката е актрисата от ОбДТ „Невена Коканова” Виктория Янева. Тя сподели, че е поканила в екипа и един професионален актьор – Николай Иванов-Дудата, „за да се научат актьорите самодейци как се работи с актьори и да се научат да си партнират на сцената”.

За Петя Хаздай Янева припомни, че участва за трети път във фестивала и вече е израснала като актриса, а за Георги Градевски – че има страхотен талант.

 

 

 

 

 

 

Spread the love