Кметът на Банско Георги Икономов след срещата на кметовете от Югозапада в Сапарева баня: Получиха подкрепа за изграждането на втора кабинкова линия, тя ни нарежда до европейските курорти

Filed under: Банско |

 

07-02  7204_n

Кметът на община Банско взе участие в заседанието на Регионалния съвет за развитие на Югозападен район, чийто домакин бе община Сапарева баня. В събитието се включиха кметове от Югозапада, представители на изпълнителната власт, областните администрации, икономически експерти и браншови организации, като бяха обсъдени актуални въпроси, свързани с развитието на Югозападния регион.

„За мен, като кмет на Банско, бе важно да чуя анализа на Министерството на туризма за изминалия зимен сезон. Естествено нашият зимен курорт е водещ по посещаемост и беше радващо да чуя подкрепа от присъстващите за изграждането на втора кабинкова линия. Както споделих и с тях, реализирането на такова съоръжение би подобрило конкурентоспособността ни сред европейските курорти, както и качеството на предлаганата туристическа услуга. Засега все още регистрираме ръст в нощувките за изминалия сезон, но принуждаваме посетителите ни да чакат прекалено дълго за удоволствието да карат ски в Пирин“ – каза Георги Икономов след срещата.

07-02  3800_n

Българската асоциация по подземни води представи презентация за проблемите и перспективите при използването на минералните води. Това е въпрос, по който община Банско работи целенасочено. Вече е изготвен експертен анализ на минералното находище в град Добринище, въвеждат се нови резервоари за съхранение и по-рентабилно разпределение на водата и ще бъде реализиран проект, който да ограничи разхищаването на минерална вода с цел експлоатацията й от други водоползватели.

На заседанието също бе обсъден и подготвяният закон за спорта, който бе представен от ресорния заместник-министър Асен Марков. Той цели да зададе правилната нормативна среда за бизнес инвестиции в спортни съоръжения, като гарантира в същото време достъпност до тези съоръжения и за масови посетители.

07-02  2616_n

По време на срещата кметът на Банско засегна въпроса със статута на хижите, които се стопанисват от Българския туристически съюз по формула, доказала своята неефективност. Той изрази мнение, че прехвърлянето им към общините ще даде възможност за подобряване на условията в тях и по-пълноценното им използване от туристите.

Spread the love