Москва: САЩ пращат съветско оръжие за сирийските бунтовници през България

Filed under: Свят |

Румъния е другата страна, през която минавал товарът с изтекъл лиценз

Maria Zaharova

Русия е обезпокоена от съобщенията за доставки на оръжия съветски модел на сирийската опозиция през Румъния и България. Това заяви говорителката на външното министерство в Москва Мария Захарова.

„Внимателно се запознахме с тази информация. Русия няма основания да оставя това без внимание предвид факта, че като източник на румънските медии е назована публикация от 8 април тази година в авторитетното специализирано военно издание „Джейнс дифенс“, което има широка читателска аудитория“, каза Захарова.

Статията цитира данни, публикувани в американския правителствен портал „Федеръл бизнес опортюнитис“. Според Мария Захарова статията „открехва завесата над един от случаите на незаконна доставка на съветско оръжие в кризисни региони на света чрез използване на възможностите на частни компании посредници за изпълнение на договори за търговия на различни видове нападателно оръжие, произведени по изтекли съветски лицензи“.

„Показателно е, че поръчките за доставка от корабни компании на взривни материали в йорданското пристанище Акаба са били публикувани от името на командването за морски превози към въоръжените сили на САЩ“, изтъкна говорителката на дипломатическото ведомство.

Според съдържащата се в статията информация със съдействието на Румъния по морски път през Турция и Йордания е била изпратена голяма партида такова оръжие на сирийските бунтовници, сражаващи се срещу законно избрания според Захарова режим на Башар Асад.

Доставките са „незаконен реекспорт на нелицензиран модел съветска продукция с военно предназначение“. Захарова допълни, че асортиментът е бил доста широк – от традиционни автомати „Калашников“, през гранатомети и ръчни противотанкови комплекси до оръжия с различно предназначение.

В публикацията е замесена и България.

„Инфраструктурата на българското пристанище Бургас е била използвана за организиране на подобни операции за незаконен трансфер на някакъв „конфиденциален“ товар в Йордания. При това при позоваване на американски специалисти се изказва предположение, че и в този случай товарът има военно предназначение и ще се използва за поддръжка от Вашингтон на въоръжената опозиция срещу Асад“, отбеляза Мария Захарова.

Снимка:

Мария Захарова

Spread the love