Скандал! Борисов взе главата на депутатката Коцева от Самоков ! Съпругът на ГЕРБ депутатката от Самоков Ирена Коцева – Сотир, спечелил поръчка за 60 спирки в София за 236 730 лв., експерти: Цената е двойна

Зам.-кметът по транспорта в София Любомир Христов гостувал през уикендите на Коцеви в рилски град, хвърли оставака днес

Депутатката обяви, че не знае детайли по обществената поръчка, спечелена от фирмата на съпруга й, готова е да подаде оставка

Цялата парламентарна група на ГЕРБ подкрепи Коцева, съпартийците ще решат съдбата й

01-01-6-Irena Kotseva-2

Ирена Коцева

 

  01-01-2-Zam.kmet-1-sluj,kola      

 

Съмнителна сделка за стотици хиляди левове в Столична община разтърси Самоков и ГЕРБ депутатката Ирена Коцева. Оказа се, че съпругът на Коцева – Сотир Коцев, печели обществена поръчка за спирки за градския транспорт в столицата на стойност 236 730 лв. Според експерти обаче общината плаща два пъти повече от реалната цена на изработените спирки. Къде е отишла разликата, за какво се харчат парите на данъкоплатците, питат хората. Другото скандално в случая е, че на фотоси, направени от самоковци, се вижда служебната кола на зам.-кмета на София по транспорта Любомир Христов пред къщата на депутатката Ирена Коцева в Самоков. По техните думи Христов е ходил там многократно през уикендите. Оказва се, че съпругът на депутатката Сотир Коцев е сътрудник във фирма, която е спечелила обществена поръчка да прави 60 спирки в София. Поръчката е в областта на транспорта, където отговорен е и кметът по транспорта, възложител е Центърът за градска мобилност, а цената за спирките е 236 730 лв. общинни пари. Независими специалисти, отишли на място и видели навесите, сметнали цена за бройка. По техните изчисления сумата е много под тази в договора с центъра.

01-01-1-Zam.kmet-1

Любомир Христов

 

„В заданията са изисвани два вида качествени покрития. Първо основно поцинковане, което защитава от корозия, и второ, корково боядисване, което е устойчиво на атмосферни влияния и не виждам нито едното, нито другото”, коментира експерт.

Попитахме съпругата на изпълнителя на поръчката за спирките – депутатката Ирена Коцева, как ще коментира поръчката. ”Това, което знам, са малки поръчки, които една такава малка фирма в едно трудно време изпълнява към Столична община, не съм чувала да има такава поръчка, може да има такава…”, обясни Коцева.

Зам.-кметът по транспорта Любомир Христов призна за познанството си с депутатското семейство, но добави, че не е шеф на Центъра за градска мобилност.

„Познавам семейство Коцеви от много години. Центърът за градска мобилност е юридическо лице, което има собствено управително тяло и собствени процедури за провеждане на обществените поръчки с общи бюджети”, коментира той.

Въпросът е, ако обаче цената, на която са направени спирките, е почти два пъти по-ниска от платените общински пари, то кой е прибрал разликата? Шефът на градска мобилност се ангажира с проверка по случая.

01-01-3-Sotir Kotsev-saprug-Kotseva

Сотир Коцев

По-късно днес Ирена Коцева хвърли оставка, след като гръмна скандалът.

Оказа, че цялата парламентарна група на ГЕРБ стои твърдо зад нея и заради това тя ще изчака решението на съпартийците си, преди да го направи официално. Шефът на парламентарната група Цветан Цветанов обясни, че първо ще се направи среща между всички депутати от ГЕРБ и Ирена Коцева във вторник и след това ще обяви политическото решение. Самата Коцева съобщи, че е говорила и с премиера Бойко Борисов и е заявила, че дори да има и най-малко съмнение, че би уронила авторитета на ГЕРБ, ще хвърли оставка.

01-01-4-Zam.kmet-1-spirka

Цената за спирките е 236 730 лева

„Готова съм да подам оставката си, ако се открият доказателства, че съм нарушила закона или авторитета на колегите ми. Когато съм работила в парламента, съм го правила с цялата отговорност“, заяви тя. Коцева обаче отсече, че не приема обвиненията към нея и нейното семейство. Тя обясни, че не е наясно с детайлите по обществената поръчка за спирките в София, спечелена от фирма, близка до мъжа й, но е убедена, че работата е свършена перфектно.

01-01-5-Boyan Bonev-spetsialist

Боян Боянов – специалист

„Готова съм да си подам оставката, за да не се смята, че ние всички тук сме маскари, ние не сме маскари, а работим честно“, коментира депутатката. Тя обаче така и не отговори на въпроса дали премиерът Бойко Борисов е поискал отстраняването й, въпреки че призна, че двамата са разговаряли.
„Премиерът каза още в неделя, че върху ГЕРБ не трябва да пада и капка съмнение, така че съм готова да подам оставка и без да ми иска“, допълни Коцева. Според Цветанов не е редно да се вменява вина за нещо, което не е доказано.

Впрочем премиерът веднага изпълни своята закана пред събранието на управляващите отпреди седмица – че няма да има милост за корупцията, и поиска незабавно оставките на Ирена Коцева и на заместник-кмета на София.

Зам.-кметът по транспорта Любомир Христов е депозирал своята оставка пред кмета на София. Това съобщават от Столична община. Засега не е ясно дали Йорданка Фандъкова ще приеме оставката на зам.-кмета. В момента тя се връща от Амстердам, където беше на среща с кметовете на европейски столици.

Причината за оставката на Христов стана разследване, според което фирма, в която е съдружник съпругът на депутатката от ГЕРБ Ирина Коцева, е спечелила обществена поръчка за 60 спирки в столицата, а зам.-кметът е оказал влияние върху отдадената поръчка. Служебната му кола била заснета пред дома на Коцеви.

Народният представител от ГЕРБ Ирена Коцева подаде оставка като депутат в 43-тото Народно събрание, съобщиха от пресцентъра на партията. Коцева депозира оставката си в деловодството на Народното събрание днес, минути преди 16:00 часа. Няколко часа преди нея зам.-кметът по транспорта на София Любомир Христов също депозира своята оставка пред кмета на София.

По-рано днес Ирена Коцева заяви: Ще подам оставка само и единствено, ако парламентарната група я поиска от мен. Готова съм да подам оставката, само когато срещу мен има и най-малкото съмнение, че с мои действия бих уронила авторитета на партията и парламентарната група.

Причината за оставките стана разследване, според което фирма, в която е съдружник съпругът на депутатката от ГЕРБ Ирина Коцева, е спечелила обществена поръчка за 60 спирки в столицата, а зам.-кметът е оказал влияние върху отдадената поръчка. Служебната му кола била заснета пред дома на Коцеви в Самоков.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ


 

Spread the love

Коментар за: Скандал! Борисов взе главата на депутатката Коцева от Самоков ! Съпругът на ГЕРБ депутатката от Самоков Ирена Коцева – Сотир, спечелил поръчка за 60 спирки в София за 236 730 лв., експерти: Цената е двойна

  1. Она не знаяла,епа тоя цървул мажо и сигурно секи ден играе на търгове за по 200000!!!!

    Бай Курти
    2016/април/22 at 21:33 PM