Туск: ЕС няма да повери на Турция ключа за сигурността си

Filed under: Свят |

Tusk

ЕС не трябва да поверява ключа на своята безопасност в ръцете на други страни, на първо място Турция, подчертава председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Негова статия за миграционната политика на съюза е публикувана във френския в. „Фигаро“ и предадена в резюме от БТА.

В нея, в навечерието на свое посещение в Анкара Туск засяга и появилите се напоследък разминавания между ЕС и Турция.

Преди година, когато кризата с мигрантите в Европа набираше сила – припомня Туск, – някои смятаха за очевидно, че миграционната вълна е толкова силна, че не може да бъде спряна. Европейците проявиха тогава нерешителност и слабост, която създаде почва за разпространението на екстремистки, популистки и дори националистически идеи.

Тази тенденция трябваше да бъде преобърната. Приоритет трябва да е реалната миграционна политика, при която страните от ЕС ще си върнат възможността да взимат решения за това кой прекосява границите им, кога и как. В това е именно същността на една едновременно разумна и хуманна политика по предоставяне на убежище.

Този променен подход, в това число и споразумението за бежанците между ЕС и Турция, дава очевидно плодове и за няколко месеца потокът от мигранти по балканския път намаля от 70 000 души през януари до 3000 души през април.

Но едновременно с това, решението, намерено на Балканите и споразумението с Турция, не е универсален модел, който да се прилага по други миграционни направления, в това число в централното Средиземноморие.

Никой няма да защити нашите граници вместо нас. Ние не можем да даваме ключа от нашата територия, от нашата безопасност на която и да е трета страна. Това засяга Турция, това засяга и страните от Северна Африка, казва Туск.

Той подчертава, че ЕС трябва да престане с отстъпките, защото те могат да бъдат възприети като слабост, която само ще засили стремежа да се шантажира Европа. Често слушах от нашите съседи, че Европа трябва да отстъпи, иначе ще бъде наводнена от мигранти и тогава разбрах, че за сътрудничеството с партньорите ни е нужно първо да възстановим своята способност да контролираме миграцията.

Само решителни мерки позволяват реализирането на хуманитарните задачи. Ако искаме ЕС да остане отворен и толерантен, ние не можем да позволяваме повече да оставаме без защити. Солидарност и решителност от всички страни членки е необходима за всички аспекти на миграционната политика – пренастаняване, хуманитарна помощ, външни действия и преди всичко защитата на нашите граници. Защото на опасност е изложено не само бъдещето на Шенген, но и на целия наш съюз, предупреждава Туск.

Той подчертава, че ЕС трябва да заеме твърда позиция в преговорите с турските власти за уреждане на миграционната криза.

Неотдавнашният опит с Турция показа, че ЕС трябва ясно да дефинира пределите на своите отстъпки. Може да се водят преговори за пари, но никога за нашите ценности. Ние не можем да налагаме нашите правила на останалата част на света, но по същия начин и другите не могат да налагат на нас своите норми.

Нашата свобода включва свободата на словото и тя няма да е обект на каквито и да е политически пазарлъци с който и да било партньор. Това послание трябва да чуе президентът на Турция Ердоган, казва председателят на Европейския съвет.

В събота Доналд Туск и германският канцлер Ангела Меркел отиват в Турция.

 

Снимка:

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск

Spread the love