Полезно! Дъвченето на дъвка намалява риска от кариес

Filed under: Здраве |

 

здравеДъвката е създадена от г-н Адамс. Първоначално дъвката се появява на пазара като забавление за децата под формата на бонбон с розов цвят, който не може да се изяде, но с който могат да се правят балони. С времето тя придобива доста различни, лечебно-профилактични функции: от предотвратяването на кариес до избелването и заздравяването на зъбите.

Профилактика на кариес

Важно предимство на дъвката е профилактиката на кариес на зъба. Причината за него са остатъците храна, които не се почистват от устната кухина и с времето разрушават защитната повърхност на зъба. Дъвката не може да попадне в най-труднодостъпните области на устата, но тя предизвиква силно отделяне на слюнка, която чрез буферния си капацитет нормализира pH в устната кухина и намалява риска от кариес. Ако парченце дъвка обаче заседне във вече образувания кариес, то това може да доведе до ускоряване на процеса на разрушаване.

Храносмилането

Често се споменават и храносмилателните качества на дъвката. Отделянето на слюнка, стимулирано от допълнителните дъвкателни движения, увеличава храносмилателната активност. Това наистина позволява по-бързо и по-лесно да се преработи всичко изядено.

Заздравяване на долната челюстна става и венците

По-голямата част от храната, която приемаме, е мека и долната челюстна става се оказва недостатъчно добре тренирана и разработена. За да я поддържаме в работен тонус, стоматолозите съветват да дъвчем дъвка всеки път след хранене (разбира се, ако нямаме възпаления или повреждане на челюстната става), започвайки от 3-5 мин активно дъвчене и увеличаване на интервала до 7 мин. Белотата на зъбите е важен показател за тяхното състояние. Пушенето, употребата на кафе, чай, червено вино и недоброто почистване на повърхността им предизвиква тяхното пожълтяване. За съжаление избелващата дъвка не е способна да отстрани всички тези налепи. Никоя дъвка не може да замени пълноценното миене на зъбите с паста за зъби. Не трябва да забравяме и за способността на дъвката да освежава дъха. Разбира се, времето на действието на аромата е ограничен. Препоръките на специалистите са да не прекаляваме с дъвченето (не по-често от 2-3 пъти дневно след хранене и не по-дълго от 5-7 мин).

 

Spread the love