Цацаров вкара прокуратурата в завод „Арсенал“, започна разследване на взрива

Filed under: България |

 Двамата загинали служители работили с барут, няма опасност от вторични експлозии

81-12-02-Arsenal

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров екип от двама следователи проверява мястото на взрива в завод „Арсенал“ в гр. Казанлък. Производството е поверено на Окръжна прокуратура – Стара Загора.

До момента е установено, че в цех №3 е възникнала авария, при която е станало запалване на различни барутни съставки, вследствие на което са загинали двама души. Пожарът е бил локализиран и потушен от екипи от пожарникари.

„Двама души са загинали вследствие на взрива в помещение с шнекова машина за обработване на взривни вещества. Разрушенията са незначителни. Към момента информацията е, че няма опасност от замърсявания за населеното място”, обясни главен комисар Николай Николов, цитиран от „Фокус“.

Инж. Върбан Пешков и монтьорът Румен Райчев са двамата загинали при пожара в завод „Арсенал“. Инж. Пешков е на 53 г. и е бил специалист по взривовете, бил семеен. Заемал е длъжността зам.-директор на Завод 3, в чийто цех 120 стана трагедията. Другият загинал е монтьорът Румен Райчев, на 41 години, който е бил несемеен. И двамата са починали от тежки изгаряния след взривен барут. Други шестима работници са били в близост по време на фаталното запалване, но са успели да избягат навън и са се спасили.

Инцидентът е станал при настройване на оборудване, което е довело до възпламеняване, отнело живота на двамата.

Изпълнителният директор на „ВМЗ-Сопот” д-р инж. Иван Гецов изказа съболезнования към близките на загиналите.

 

Снимка: Прокуратурата разследва причините за взрива в предприятието.

Spread the love