30 години след аварията: Създават биосферен резерват в Чернобил

Filed under: Свят |

Chernobil-1

Президентът на Украйна Петро Порошенко подписа указ за създаване на Чернобилски радиационно-екологичен биосферен резерват. Това съобщи пресслужбата на държавния глава, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Новият резерват с площ 227 000 хектара ще се нареди сред най-големите защитени зони в Украйна. Разположен е в Киевска област, в границите на 30-километровата зона около Чернобилската АЕЦ, забранена за свободен достъп, и на зоната за задължителна евакуация.

Създаването на резервата е „първа важна стъпка към възраждане на териториите, замърсени с радиация поради техногенната катастрофа“, изтъква президентската администрация.

Резерватът няма да включва териториите, на които са разположени самата Чернобилска АЕЦ и останалите индустриални обекти с обща площ над 32 000 хектара.

Chernobil-2

Тъжна годишнина

Днес се навършват 30 години от аварията в Чернобилската АЕЦ, разрушила изцяло четвъртия енергоблок от централата.

Според експерти това е най-голямата авария в цялата история на ядрената енергетика.

Над 115 000 души бяха евакуирани от 30-километровата зона около обекта. В действията за ликвидиране на последиците участваха повече от 600 000 съветски граждани.

С множество възпоменателни церемонии Украйна отбелязва 30-годишнината от ядрената катастрофа в Чернобил.

В църква в Киев, построена в памет на жертвите, се проведе бдение и камбанен звън прозвуча 30 пъти. На възпоменателната служба присъстваха работници в централата, оцелели след трагедията.

„Почитам всички колеги, с които работех. Почитам паметта на сина си и на съпруга си, които вече не са с мен“, обясни пред Евронюз Наталия, която е работила в атомната централа преди инцидента.

Сериозен урок за цялото човечество

Чернобил стана сериозен урок за цялото човечество, а последиците все още се отразяват като страховит отзвук и на природата, и на човешкото здраве, се казва в телеграма на руския президент Владимир Путин до участниците в ликвидирането на последиците от катастрофата, публикувана на сайта на Кремъл.

Мащабите на трагедията можеше да са безмерно по-големи, ако не бяха безпримерното мъжество и себеотрицание на пожарникарите, военнослужещите, специалистите, здравните работници, изпълнили с чест своя професионален и граждански дълг. Мнозина от тях жертваха собствения си живот, за да спасят други, се казва още в телеграмата.

„С пълно право смятаме участниците за истински герои и свеждаме глави пред светлата памет за загиналите“, добавя руският президент.

Снимки:

  1. Украинският президент Петро Порошенко полага цветя на паметника на ”ликвидаторите” от Чернобил
  1. Гвардейци отдават почит с тържествен марш пред паметника в Киев на загиналите в Чернобил

 

Spread the love