Картина на 100 години на прочутия художник на Дупница Георги Лазов -„Гергьовденско хоро“ хит в социалната мрежа, събра стотици лайквания

 Картината на прочутият художник на Дупница Георги Лазов-„Гергьовденско хоро“ е хит в социалната мрежа на връх светлия християнски празник днес с стотици лаквания. Тя краси фейсбук страницата на художничката Цвети Моравска.

13120818_258393247844983_71963744_o Георги Лазов-Лазето е роден на 21.02.1904 г. в Дупница в семейството на Лазар Кленовски и Мария Лазарова. Бащата е скромен фурнаджия, който загива от холера по време на Балканската война. Майката остава без подкрепа и четири деца. По-късно Георги Лазов остава кръгъл сирак.

41-09-83 7331_1469643077_nЗа да спести средства за бои, той продава вестници, работи като обущар, слугува при кафеджии, по-късно е фирмописец.

Като ученик в прогимназията той често посещава художника Димитър Топлийски. Той го запалва в областта на изкуството.

Рисувал от дете, обичал акварелите. Блокчето му се пълнело с пейзажи и сценки от причудливия свят на детството.

Големият стар художник Константин Щъркелов случайно вижда малкото момче, дошло само в Рилския манастир, за да рисува и го насърчава горещо.

В биографията на Лазов особено място заемат неговите участия във всички окръжни и много други художествени изложби. Той е член на окръжната група на художниците. Има над 20 самостоятелни изложби. Трудът и мълчаливата упорита работа го съпътстват до края на живота му. Обичаше да казва: „Обичам да търся радостта в очите на хората. Тя ми е достатъчна”.

Негов син е диджей Красимир Лазов. /на снимката от дясно до кмета на Дупница Методи Чимев/

 

Spread the love