Борисов: Разчитам на отговорността на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов

Filed under: България |

 

85-12-02-BorisovАко накрая трябва да избирам между стабилност и демокрацията, правата на хората, ще избера правата на хората, но надявам се във вторник да намерим разумен изход от тази тема. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в котелското село Ябланово, където бе вчера на посещение, във връзка с ветото върху Изборния кодекс.

„Президентът има право да налага вето и правилно го е наложил, след като така смята. Така че по тази тема няма какво да добавя. Второ, повтарям, че Изборният кодекс трябваше да се променя в частта за референдумите, който беше референдумът на президента Плевнелиев”, коментира Борисов. По думите му обаче, когато се отвори кутията на Пандора, всяка партия се е опитала да вкара колкото може повече от предизборните си програми там – някои ултимативно, някои просто конюнктурно и на практика в един момент ГЕРБ е трябвало да защити други интереси.

Борисов заяви, че отчита грижата на Патриотичния фронт и приема, че идеята им е благородна и цели да защити националната сигурност. „Аз съм помолил във вторник да се срещнем с тях и ще поговорим. „Има някакви решения, включително да се даде възможност от ЦИК на Министерския съвет да откриваме секции там, където има повече от 100 души, не знам дали е юридически издържано, но съм готов да поема и тази отговорност, за да бъде решен изцяло въпроси”, каза още Борисов.

„Иначе старите изборни правила бяха много, много по-добри. Много по-даващи възможност на всеки българин в чужбина да гласува”, каза още премиерът и добави, че накрая би избрал демокрацията независимо от това какъв е финансовият ресурс за разкриването на изборни секции. Борисов допълни, че истински разчита на отговорността на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, но допълни, че иска да защити правото на всеки човек да гласува.

На въпрос дали очаква Патриотичният фронт да застрашат правителството Борисов отговори, че те и сега не влизат в управлението, а само подкрепят отделни политики. Премиерът допълни, че за радост в последните месеци отношенията им са много по-добри и има много повече доверие между тях.

България не е само на жълтите павета с 15-20 човека, които си мислят, че светът се върти около тях, каза още Борисов по време на традиционния събор в Ябланово „Герлово пее и танцува“.

 

Снимка:

Бойко Борисов в Ябланово

Spread the love