Мотоциклет WH, модел от 1943 г., на Никола Манев грабна голямата награда на ретро-парад в Благоевград

 

Благоевградчанинът Христо Николов, собственик на кадилак „Елдорадо” -1963 г.: Поддръжката е трудна!

85-05-01-retro1

Мотоциклет БМВ, произведен за военните сили на Германия през 1943 година, грабна голямата награда

Мотоциклет БМВ, произведен за военните сили на Германия през 1943 г., пригоден за движение през сахарски пясъци и руската кал, грабна голямата награда на ретро парад в Благоевград. Мотоциклетът WH, познат като модел „Сахара”, а в България като „Ромел”, е собственост на Никола Манев от Велинград.

85-05-01-retro2

Победителите получиха купи и грамоти

85-05-01-retro3

Участваха автомобили и мотоциклети от цялата страна

Моторът, произведен за Вермахта, е с осем скорости, сред които и задна, обемът на двигателя е 750 куб. см, 26 к.с., преодолява наклони до 40 градуса, развива скорост от 3 до 95 км/час. Мотоциклетът е служил и в БНА, произвеждал се е само за военни цели.

85-05-01-retro5

Колите бяха истинска класика

„Всичко, което го има в един джип, го има и в мотоциклета, произвеждан от 1941 до 1945 г., цивилно производство няма, каза собственикът му Никола Манев. Според него моделът има бързи и бавни скорости, заключване на диференциала, предавка към коша, за да може да преодолява дългите преходи в руската кал и пясъците на Сахара, където воювал генерал Ромел. Поради това моделът WH носи името му.

40 автомобила и мотоциклети участваха в традиционния ретро парад в Благоевград. В рамките на събитието бяха представени автомобили от Варна, Бургас, София, Пловдив, Хасково, Стара Загора и др. Ретро парадът бе организиран от Автомобилен и мотоциклетен ретро клуб „Пирин“, който тази година отбелязва 20-годишен юбилей.

Сред експонатите интерес за многобройната публика от познавачи до зяпачи предизвикаха кадилакът „Елдорадо” на благоевградчанина Христо Николов, произведен през 1963 г.

„Колата е при мен от 1981 г., все още е с гумите, с които я закупих преди 35 г., като в момента търся гуми, с които да сменя тези. Седалката е автоматична, а на оригиналния кожен салон все още стои и емблемата на „Кадилак“, разказа Христо Николов. Оригиналният мотор на колата е огромен и много мощен – 7030 кубика и 340 конски сили, но собственикът й го свалил и го заменил с 3000-кубиков.

„Аз съм си майстор и сам се грижа за колата. 40 години това ми е професията и ми се удава, въпреки това поддръжката е трудна. Ако нямаш желание и финанси, е трудно“, добави Николов. Кадилакът не е само за ретропаради, разказва още собственикът.

„Карам си я. Пътувам до София редовно с нея. Минала е всички видове прегледи, има си застраховка. Харесват я много. В неделя ще возя сватба с нея, абитуриенти също возя. Колата е в много добро техническо състояние“, допълва  още Николов.

Голям интерес предизвикаха и истинските класики – „Шефролет Импала“ от 1959 г., „Буик“ от 1974 г., както и перфектно реставрирана „Волга“ от 1965 г.

 

Spread the love