ГДБОП разкри организирана престъпна група за контрабанден внос и разпространяване на цигари

Filed under: Благоевград |

Image_5482993_407

Четирима чуждестранни граждани са задържани в хода на акцията, проведена съвместно със служители на териториалната служба за борба с организираната престъпност в Благоевград. Иззети са близо 140 мастърбокса цигари без български акцизен бандерол, предаде пресцентърът на МВР.

Специализирана операция е предприета вчера в Благоевград от служители на ГДБОП и колегите им от териториалната служба в областния град. В хода на акцията е неутрализирана организирана престъпна група, ангажирана с осъществяването на нелегален внос на цигари от Гърция с цел последващо разпространение на българския пазар.

Задържани са четирима чуждестранни граждани, сред които и лидерът на групата – А.А.-гражданин на Р.Армения, със статут на постоянно пребиваващ в България. Другите трима- В.П., Л.С. и Е.В., са гръцки граждани, двама от тях са продължително пребиваващи в България. В процеса на разследването е изяснено, че А.А. е криминално регистриран – през януари 2014 г. и през октомври 2015г. той е бил задържан от служители на ГДБОП за контрабанда на тютюневи изделия съответно със 191 мастербокса и 418 мастербокса.

В рамките на операцията са предприети процесуално-следствени действия. Претърсени са имот и 4 моторни превозни средства, като от едно от тях са иззети 1 30 мастербокса и 499 насипни стека/общо 69 990 кутии/ цигари без български акцизен бандерол. Цигарите били укрити в „Мерцедес Спринтер“ по метода „тапа“, като за прикриваща стока са ползвани чували с трици. В хотелската стая, ползвана от двама от гръцките граждани, е намерено пакетче с бяло прахообразно вещество, реагирало при полевия теста на кокаин.

Предотвратените щети за бюджета на България са в размер на около половин милион лева. На четиримата задържани са повдигнати обвинения и е наложена мярка за неотклонение задържане за 72 часа. Преценява се за кои от участниците в престъпното сдружение да бъде внесено искане в Специализирания наказателен съд за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Искането ще бъде внесено днес, 10 май 2016г.

Подробности в печатното издание.

Spread the love