Европарламентът спря обсъждането на безвизовия режим за Турция, Анкара заплаши, че ще отпрати всички бежанци към Европа

Filed under: Свят |

 

88-13-02-Martin ShultsЕвропейският парламент преустанови разглеждането на въпроса за предоставяне на безвизов режим на Турция. Това съобщава брюкселският електронен портал EUobserver, позовавайки се на евродепутата от Холандия Юдит Сипел, цитиран от ТАСС. Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви, че не вижда „никакъв шанс“ за сключването на договор за безвизов достъп на турски граждани в Шенгенската зона, съобщава „Дойче Веле”, цитирано от „Фокус“.

Според Шулц „съвсем не може да става дума за това“, че Европейският парламент ще започне преговори по този въпрос, ако Анкара не изпълни всички условия за отмяната на визите. По негова оценка Турция засега не е изпълнила 5 от 72-те условия, поставени й от ЕС. Шулц смята, че Турция трябва да реши кога парламентът й ще разглежда тези точки.

Междувременно съветникът на турския президент Реджеп Тайип Ердоган Бурхан Кузу заяви, че ако Европейският парламент не одобри въвеждането на безвизовия режим, то Анкара ще отпрати всички бежанци към Европа.

По-рано днес Анкара обяви, че няма да прави промени в антитерористичното законодателство, тъй като отговаря на стандартите на ЕС.

 

Снимка:

Мартин Шулц

 

Spread the love