Парламентът одобри референдума на ”Шоуто на Слави”

Filed under: България |

Вие не сте над народа, не сте богове, не сте императори, вие трябва да спазите закона, заяви сценаристът Тошко Хаджитодоров

89-12-01-Tsvetanov-2

Парламентът одобри провеждането на референдума, предложен от „Шоуто на Слави“, съвместно с президентските избори. След бурни спорове бяха приети и 6-те въпроса.

От общо 150 гласували депутати „за” бяха 131, „против” – 18, а един се въздържа.

Провеждането на националното допитване бе подкрепено от ГЕРБ, Реформаторския блок (без един), Патриотичния фронт, АБВ, БДЦ и двама независими. 16 народни представители от ДПС гласуваха „против“, 1 от БСП също, а останалите от левицата изобщо не участваха в гласуването. „Атака“ също.

Вчера парламентарната правна комисия одобри само пет от шестте въпроса, като отхвърли този да има ли електронно гласуване. Мотивът на мнозинството беше, че това вече е уредено с Изборния кодекс, според който през 2018-а ще бъде въведено експериментално.

След емоционална реч на един от сценаристите на предаването и ожесточени дебати в крайна сметка бяха одобрени и шестте въпроса:

 1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
 2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?
 3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?
 4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?
 5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?
 6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на МВР и началниците на районните управления в областните дирекции да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Предложението за референдум събра 572 650 валидни подписа.

„Вие не сте над народа, не сте богове, не сте императори, вие трябва да спазите закона“, заяви преди гласуването сценаристът Тошко Хаджитодоров, представяйки мотивите за референдума, предаде БТА. Той подчерта, че според закона парламентът не може да маха въпроси, инициирани от граждани, а само да ги редактира.

„Ние ще подкрепим така внесената подписка с 6-те въпроса за провеждане на референдум и няма да участваме в дебат”, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов още в началото на обсъждането. От БСП и ДПС се заканиха да сезират Конституционния съд, но от „Шоуто на Слави“ заявиха, че са се консултирали предварително с юристи.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев обаче каза, че депутатите са задължени да подкрепят референдума и дебатите в зала „са чиста проба словоблудство“. По думите им не те, а Конституционният съд трябва да тълкува кой от въпросите е от компетенцията на ВНС.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт пък иронично се обяви не за намаляване на депутатите, а направо за закриване на парламента. „Как ще бъде избиран шерифът (полицейският началник) в ромските гета, които са извор на престъпност, и няма ли той да е най-големият престъпник“, или пък как ще бъде избиран в Кърджали?“, попита депутатът от ПФ и сам си отговори: „С абсолютно мнозинство“.

Магдалена Ташева от „Атака“ пък нападна лично водещия Слави Трифонов, като го нарече „учиндолския шут“, „офшорния милионер“ и „чалгаджията“ и заяви, че парите му са натрупани от платени интервюта.

 

Снимка:

ГЕРБ ще подкрепи така внесената подписка с 6-те въпроса за провеждане на референдум и няма да участваме в дебат, заяви Цветанов.

Spread the love

Коментар за: Парламентът одобри референдума на ”Шоуто на Слави”

 1. ТОВА Е САМО НАЧАЛОТО – ДРУГАРИТЕ КОМУНИСТИ, ДРУГАРИТЕ ТУРЦИ, ДРУГАРИТЕ КГБ-ейци и ДРУГАРИТЕ МИЛИЦИОНЕРИ ВСЯЧЕСКИ ЩЕ СЪБОТИРАТ РЕФЕРЕНДУМА; ЗА ДА МОГАТ ДА ПРОДЪЛЖАТ КРАДЕНЕТО ОТ ПОСЛЕДНИТЕ 70 ГОДИНИ . . .

  da da
  2016/май/13 at 16:02 PM