ДСБ призова десните партии да подкрепят Росен Плевнелиев за втори мандат, президентът контрира, че все още не е решил дали ще се кандидатира

Filed under: България |

Хората на Радан Кънев искат единен политически субект на всички „десноцентристки, реформаторски и проевропейски партии“

Radan Kanev

ДСБ призовава десните партии, включително ГЕРБ, да подкрепят кандидатурата на президента Росен Плевневиев за втори мандат. Това каза лидерът на партията Радан Кънев след заседание на нейното ръководство.

„Президентът е основен конституционен гарант за външнополитическата ориентация на страната, отбранителната способност на армията и опазването на съдебната власт от политически вмешателства. Днешният български президент е пример за успешно справяне с тези предизвикателства“. Това пише в позиция на ръководството на ДСБ, представена от лидера.

От тъмносинята партия смятат, че ГЕРБ, АБВ и Патриотичния фронт са доказали, че нямат достатъчна воля за реформи. Поради тази причина те призоват всички десноцентристки, реформаторски и проевропейски партии и структури на гражданското общество към силно организационно обединение и изграждане на единен политически субект, който да гарантира реформи „след неизбежните предсрочни избори и да изолира от управлението левицата, ДПС и всички форми на популизъм и антиевропейски национализъм“.

По-късно днес президентът Росен Плевнелиев излезе с официално изявление в което подчертава, че все още не се е кандидатирал и че ще обяви решението си в края на м. юни.

„Президентът Росен Плевнелиев е в последната година на един динамичен и пълноценен мандат. Той спечели изборите като кандидат на Политическа партия ГЕРБ. Държавният глава е поел ангажимент пред българския народ, че ще оповести своето решение дали ще се кандидатира за втори мандат в края на юни.

Дотогава всяко твърдение отразява само позицията на своите автори, но не и тази на държавния глава. Разпространеното днес изявление на ръководството на една политическа партия не е съгласувано с него. Президентът Плевнелиев от първия си ден в политиката е бил последователен гарант на евроатлантическата ориентация на България и това ще остане така и за в бъдеще“, завършва съобщението.

Spread the love