Сред руините в Дамаск – дискотека: Младите искат да живеят нормално

Filed under: Свят |

Damask-2

Малко след контролно-пропускателния пункт в Стария град на Дамаск и само на 2-3 км от фронтовата линия между правителство и бунтовници – млади сирийци кротко пушат цигари, пият бира и си мислят за всичко друго, но не и за войната, разказва dnes.bg.

Делничен ден е, но младите сирийци в столицата имат цял куп нови барове, които да посетят. Те отвориха врати в последните месеци.

Damask-3

Възраждането на нощния живот в Дамаск е само част от плана за нормализиране на живота в столицата след продължаващата вече 5 години война. При нея бяха убити над 250 хил. души, а 5 млн. бежанци напуснаха домовете си.

На изток и югозапад обаче положението е друго. Гута, който е под властта на бунтовниците, всекидневно е бомбардиран от правителството. В Ярмук пък стотици живеят в убийствен глад, докато Ислямска държава и Ал Кайда се бият за територията му.

Damask-4

Снаряди удариха центъра на Дамаск в края на миналата година. Паднали и до кулата Баб Шарки. Днес хората спокойно пушат наргилета и гледат футбол в едноименния бар. Наблизо пък е и бар „80-те“.

„Това е нещо, което със сигурност нямаше да видите преди две години, случи се съвсем скоро“, разказва Николас Рахал, 23-годишен графичен дизайнер. Той е и един от многото посетители на заведенията наблизо.

Хората, които излизат вечер, постоянно се увеличава. Безработицата в града пък намалява.

„Сега вече мога да отида на ресторант, че и на бар. Отвориха заведения и хората дойдоха“, допълва Николас.

Броят на хората, които ще излязат, е нараснал като местата са отворили един след друг и заети повече хора, каза Рахал.

Въпреки това обаче войната се усеща и в столицата. Войници носят автомати, минават военни автомобили, пълни с бомби. Правят задръствания, а когато е по-тихо, се чува и артилерийският огън извън града.

Младите в града са загриженти за бъдещето си. Те са изгубили близки и приятели, инфлацията прави живота им невероятно скъп, а младите мъже са притеснени, че ще ги привикат в армията.

Операцията на Русия в страната обаче донесла малко спокойствие и сега жителите на Дамаск се радват на живота.

„Хората са уморени от войната и просто искат да живеят нормално, да излизат, да се социализират“, разказва барманката Дана Дакак. 21-годишното русокосо момиче работи нощно време, през нощта пък учи изящно изкуство в местния университет.

„В последните няколко месеца всеки ден е претъпкано в бара. Хората просто живеят“, допълва тя.

За Дакак хората, идващите в бара не просто искат да забравят войната, но и личните си проблеми. Тя разказва, че пакет евтини цигари, които са стрували преди време 250 лири, днес струват 450.

Тази вечер обаче тя и нейните приятели няма да са заети с проблемите на войната, икономиката или миграцията. Те ще се забавляват и ще слушат популярния в региона Shamstep.

Spread the love