Кметът Ценко Чоков и синът му Мартин са задържани с още 10 души при спецоперация в Галиче

Filed under: България |

 

Градоначалникът е заподозрян за лидер на банда за лихварство и принуди

97-12-01-ценкодивеч

МВР задържа при спецоперация в село Галиче 12 души, сред които кметът Ценко Чоков и синът му Мартин.

Информацията за арестите изнесе първо вътрешният министър Румяна Бъчварова, уточнявайки, че акцията на полицията не била планирана заради скорошните палежи на коли, за които потърпевшите обвиниха директно хората на Чоков.

„Това е проблемно населено място, ние работим от два месеца по сигналите в Галиче. От сутринта има специализирана операция под ръководството на ГДБОП, около стотина наши служители са на място“, коментира Бъчварова.

97-12-01-8117854761dc3d5f2e58667e59998a00_big
Министърът обяви още, че започват срещи на регионално равнище, за да се види какви са специфичните проблеми в различни региони с битовата престъпност и да се обсъди какви мерки да бъдат взети от органите на реда.
Междувременно обаче премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че палежите от нощта срещу вторник имат отношение към действията на МВР, заявявайки пред Нова телевизия, че антимафиотите са изпратени в Галиче, защото „там си палят колите непрекъснато“.
Впоследствие от спецпрокуратурата конкретизираха, че арестите са извършени по линия на водено разследване срещу организирана престъпна група, занимаваща се с лихварство и принуди чрез заплахи и палежи. Именно по такова обвинение ще отговаря и кметът Чоков, който е заподозрян за лидер на бандата.

97-12-01-53805d55c6df9c80a4fce7d5a312d87e

От държавното обвинение съобщиха още, че до момента са извършени 47 претърсвания, изземвания и обиски на лица с предварително разрешение от Специализирания наказателен съд. Иззети са пари, документи за покупка на имоти, пълномощни от името или в полза на Ценко Чоков, телефони и други доказателства.

Spread the love