КОС остави грък трафикант с двойно гражданство зад решетките, с европейската заповед за арест го връщат на властите в Лариса

Filed under: Кюстендил |

 

286-01-02 затвор

53-годишният Стефанос Фондеос, установил се в кюстендилското село Долна Гращица, остава зад решетките до изпълнението на европейската заповед за арест, реши Окръжният съд в Кюстендил. Така бе потвърдено и искането на прокуратурата за това, че Фондеос, който е грък с двойно гражданство, бил обявен за международно издирване от гръцките власти въз основа на европейска заповед за арест, издадена от Апелативната прокуратура в гр. Лариса, Република Гърция, за подпомагане на незаконно преминаване на държавната граница на лица – граждани на трети страни, както и техния престой на гръцка територия.

Съдебното дирене срещу Стефанос Фондеос е по обвинение за подпомагане на емигранти да преминат през българо-гръцката граница, както и за улесняване на престоя им на територията на Гърция, казаха от прокуратурата в Кюстендил.

От около 15 години той живеел в родната къща на един от родителите си в кюстендилското с. Долна Гращица. Преди две години (октомври 2014-а) беше задържан след сигнал, че притежава взривно устройство. Полицаи и служители на ДОТИ от София тогава откриха ръждясала граната, намерена от гърка по време на разрушаване на една от постройките в имота му.

Взривното устройство се оказа силно корозирало и негодно за възпламеняване, тъй като датирало от времето на Втората световна война, припомнят униформени. Според местните гъркът се занимава със земеделие в Долна Гращица, където гледа череши.

 

Spread the love