Даниел Вълчев се подигра с левицата: Кандидатът им за „Дондуков“ 2 щял да бъде изваден от нафталина – „тихо мъртвият казал…“

Filed under: България |

ДБГ не подкрепя РБ да издигне обща кандидатура за държавен глава с ГЕРБ, каза юристът

D.Valchev

Членът на ДБГ Даниел Вълчев се подигра с левицата. Той каза, че кандидатът им за президент щял да бъде изваден от нафталина, припомняйки рефрена – тихо мъртвият казал… Според него обединителните тенденции в лявото политическо пространство са преувеличени. Вълчев е на мнение, че Реформаторският блок трябва или да издигне самостоятелна кандидатура за президентските избори, или да търси кандидатура в рамките на управляващото мнозинство. Той обаче уточни, че ДБГ е против обща кандидатура на Реформаторския блок и ГЕРБ, защото това би навредила тежко на блока. Даниел Вълчев добави, че ако такова е решението на останалите партии от РБ, ДБГ няма да го блокира, но няма да участва в преговорите.

„Без съмнение в България трябва да се направи нещо срещу корупцията и трябва да се започне от главата. Антикорупционният закон няма как да реши проблема, но все пак е важна крачка“, каза още Вълчев пред БиТиВи.

„С този закон се създава единен орган и се увеличава значително категорията лица, срещу които могат да се предприемат определени действия. Имуществото на заемащите високи държавни постове лица трябва да бъде публично, тъй като при тях корупционният натиск е засилен. С новия закон, ако има конфликт на интереси, автоматично започва проверка на имуществото. Корупцията няма да бъде изцяло стопирана, но човек, който е на висока позиция, ще има едно наум. Магистратите също трябва да подлежат на проверка на имуществото, ако за тях има съмнения за корупция“, обясни той.

Накрая Даниел Вълчев изрази оптимизъм, че антикорупционният закон все пак ще бъде приет. „Ако това не се случи, Реформаторският блок трябва да напусне управлението. РБ ще продължи да съществува поради една много проста причина – според ново проучване всяка от партиите в блока не събира повече от 1% подкрепа“, заяви още Вълчев.

Spread the love